Nie wszystkie diety oparte na roślinach są korzystne dla zdrowia serca. Francuskie badanie wykazało, że te bazujące na wysoko przetworzonej żywności roślinnej mogą zwiększać ryzyko chorób układu krążenia nawet o 40 proc., niwelując ochronny efekt diet bezmięsnych.
Badanie przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetów Sorbona Paris Nord i Paris Cité. Objęto nim blisko 64 tys. dorosłych osób, u których analizowano nawyki żywieniowe. W odróżnieniu od wcześniejszych badań tego typu autorzy nie ograniczyli się jednak do podziału na żywność roślinną i odzwierzęcą. Uwzględnili również stopień przetworzenia spożywanych przez uczestników produktów oraz ich wartość odżywczą (m.in. zawartość tłuszczu, cukru, soli, witamin i składników mineralnych).
Okazało się, że osoby, których dieta opierała się na roślinnych produktach o wysokiej odżywczości i niskim stopniu przetworzenia, miały o około 40 proc. niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w porównaniu z uczestnikami jedzącymi mniej takich produktów i więcej żywności odzwierzęcej. W tej grupie średnie spożycie warzyw i owoców wynosiło około 280 gramów dziennie, a czerwonego mięsa 54 gramy dziennie.
Takie korzyści nie występowały jednak w przypadku diet, które bazowały na roślinnych produktach o relatywnie dobrej jakości odżywczej (czyli odpowiednich ilościach błonnika i tłuszczu), ale poddanych intensywnemu przetworzeniu. Do tej kategorii zaliczono m.in. przemysłowe pieczywo pełnoziarniste, gotowe zupy, dania makaronowe czy pakowane sałatki z sosami.
Najwyższe ryzyko chorób układu krążenia stwierdzono u osób, w których jadłospisie dominowały niskiej jakości, ultra przetworzone produkty roślinne, takie jak słodkie napoje, słodycze, chipsy, słodzone płatki śniadaniowe czy słone przekąski.
Autorzy podkreślili, że ocena wpływu diety na zdrowie serca wymaga uwzględnienia nie tylko udziału produktów roślinnych i zwierzęcych, ale także ich składu i stopnia przetworzenia.
Uzyskane przez nich wyniki potwierdzają słuszność obowiązujących zaleceń, czyli jedzenia świeżych, mrożonych lub mało przetworzonych warzyw, strączków i owoców, bez dodatku soli, cukru, tłuszczów i substancji technologicznych.
Artykuł na ten temat ukazał się w czasopiśmie „The Lancet Regional Health - Europe”.
Katarzyna Czechowicz (PAP)
kap/ zan/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.