Nauka dla Społeczeństwa

27.04.2024
PL EN
06.02.2024 aktualizacja 06.02.2024

Grzyby rosną szybciej, gdy „słyszą” dźwięki

Fot. Adobe Stock Fot. Adobe Stock

Jak wykazały eksperymenty laboratoryjne, grzyby wystawione na działanie dźwięków rosną szybciej – informuje platforma „bioRxiv”.

Wcześniejsze prace wykazały, że zdrowe gleby charakteryzuje „krajobraz dźwiękowy” – dźwięki wytwarzane przez bezkręgowce, na przykład dżdżownice i mrówki. Nie było jednak badań dotyczących wpływu hałasu tła w ekosystemie na wzrost roślin i grzybów.

Aby zbadać wpływ dźwięków na grzyby, Jake Robinson z Flinders University w Australii i jego współpracownicy zakopali w ziemi dźwiękoszczelne pudełko z torebkami zielonej herbaty oraz herbaty rooibos. Wewnątrz pudełka odtwarzano dźwięk o częstotliwości 8 kiloherców i natężeniu 70 decybeli dla jednej grupy torebek z herbatą i 90 decybeli dla drugiej, po 8 godzin dziennie przez 14 dni. Grupa kontrolna otrzymywała jedynie stymulację dźwiękami otoczenia o natężeniu mniejszym niż 30 dB.

Pod koniec eksperymentu waga obu wystawionych na działanie dźwięku zestawów torebek z herbatą wzrosła średnio z 2,5 grama do 3,1 grama, ze względu na rozwój grzybów. Kontrolne torebki herbaty zachowywały średnią wagę z początku eksperymentu.

Drugi eksperyment polegał na odtwarzaniu tonu o częstotliwości 8 kHz i natężeniu 80 dB do szalek Petriego zawierających żyjący w glebie i sprzyjający wzrostowi roślin grzyb Trichoderma harzianum.

Po pięciu dniach próbki wystawione na działanie dźwięku miały średnio 2,5 miliona komórek zarodnikowych na mililitr płynu hodowlanego. W przypadku próbek kontrolnych było to tylko nieco ponad 540 000.

Robinson zastrzega, że to dopiero wstępna faza badań, a pełne wyjaśnienie obserwacji wymaga znacznie więcej pracy. Jego zdaniem grzyby mogą w jakiś sposób wykorzystywać do swojego wzrostu energię, której dostarczają im dźwięki. Być może w grę wchodzi efekt piezoelektryczny, w którym ciśnienie mechaniczne przekształca się w energię elektryczną.

Zdaniem naukowców wykorzystanie tego zjawiska może na przykład przyspieszać kompostowanie oraz odtwarzanie ekosystemów w rolnictwie.

Więcej informacji w artykule źródłowym (https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2024.01.11.575298v1). (PAP)

Paweł Wernicki

pmw/ bar/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024