Uczelnie i instytucje

Kraków/ Uniwersytet Rolniczy otwarł centrum badań żywności za 70 mln zł

05.03.2024. Nowo otwarte Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie, 5 bm. Centrum oferuje współpracę w obszarze zagadnień związanych z żywieniem człowieka z wykorzystaniem zaplecza zespołu pracowni nutrigenomiki, proteomiki, histologicznej i komórek pierwotnych. PAP/Łukasz Gągulski
05.03.2024. Nowo otwarte Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie, 5 bm. Centrum oferuje współpracę w obszarze zagadnień związanych z żywieniem człowieka z wykorzystaniem zaplecza zespołu pracowni nutrigenomiki, proteomiki, histologicznej i komórek pierwotnych. PAP/Łukasz Gągulski

Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności (CIoBPiBŻ) otwarł we wtorek Uniwersytet Rolniczy w Krakowie. Uczelnia poinformowała, że jest to najnowocześniejszy tego typu ośrodek na południu Polski. Wartość inwestycji to 70 mln zł.

Placówka przy ul. Balickiej będzie prowadzić innowacyjne badania nad żywnością i metodami jej wytwarzania, co ma się przyczynić do produkcji wysokiej jakości, prozdrowotnej żywności. Według zapowiedzi uczelni dzięki pracy specjalistów w tym ośrodku polski sektor spożywczy stanie się bardziej konkurencyjny.

Poza realizowanymi własnymi badaniami niekomercyjnymi i finansowanymi np. ze środków NCN, Centrum prowadzić będzie prace badawcze komercyjne, zlecone przez przedsiębiorstwa.

"Utworzenie Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności umożliwi szeroką współpracę z przedsiębiorcami - badania prowadzone w Centrum będą ukierunkowane na aktualne potrzeby interesariuszy zewnętrznych branży spożywczej" – poinformował Uniwersytet Rolniczy.

Obiekt ma ponad 3 tys. mkw. Budowa rozpoczęła się w 2020 r. Wartość budowy i wyposażenia to 70 mln zł, przy czym 40 mln zł to dofinansowanie z województwa małopolskiego.(PAP)

Nauka w Polsce, Beata Kołodziej

bko/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 19.12.2024. Pokaz przygotowania i pieczenia pierniczków z mąki owadziej (świerszcz domowy, łac. Acheta domesticus) na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. PAP/Marcin Bielecki

    Szczecin/ Świąteczne pierniki z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

  • Fot. Adobe Stock

    Gdańsk/ Naukowcy chcą stworzyć model skóry, wykorzystując druk 3D

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera