Poznań/Naukowcy UAM chcą zastąpić zwykły plastik materiałem z fusów kawowych

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Dać kawowym fusom drugie życie i stworzyć materiały, które mogłyby zastąpić lub zmniejszyć zużycie tworzyw sztucznych wytwarzanych z ropy naftowej – taki jest cel projektu realizowanego przez naukowców z Centrum Zaawansowanych Technologii UAM w Poznaniu.

Rzeczniczka UAM Małgorzata Rybczyńska poinformowała w poniedziałek, że pozostałości po wypitych kawach mogą być cennym surowcem, wykorzystywanym jako materiał do produkcji codziennych wyrobów, zastępując lub zmniejszając zużycie tworzyw sztucznych.

Tym tematem zajmują się naukowcy z Centrum Zaawansowanych Technologii UAM, którzy pod kierownictwem dr Bogny Sztorch realizują badania w ramach międzynarodowego projektu. Jego celem jest opracowanie przyjaznych materiałów kompozytowych, które mogą zastąpić plastik produkowany z ropy i będą w pełni oparte o surowce roślinne.

„W trosce o środowisko, o naszą planetę podejmujemy działania, które mają ograniczyć negatywny wpływ uprzemysłowienia oraz konsumpcyjnego stylu życia. Jednym z takich kierunków jest uczynienie tego, co używamy na co dzień użytecznym również po spełnieniu swojej funkcji, tak aby nie stało się odpadem obciążającym środowisko” - powiedział prof. Robert Przekop z Centrum Zaawansowanych Technologii UAM w Poznaniu.

„Wytworzenie każdego materiału z którego zbudowana jest nasza cywilizacja wiąże się ze zużyciem energii, a więc z emisją dwutlenku węgla. Nadając odpadom materiałowym nowe życie, ograniczamy emisję” – dodał.

W badaniach zespołu naukowców pomagają chętni pracownicy UAM, który w ramach swoich działów otrzymali białe pojemniki i zbierają w nich fusy z wypitych kaw. Minimum raz w tygodniu pojemniki są odbierane.

Fot. materiały prasowe UAM

Uczelnia podkreśliła, że w ten sposób pracownicy nie tylko angażują się w prowadzone badania, ale także wdrażają ekologiczne rozwiązania w miejscu pracy. (PAP)

Rafał Pogrzebny

rpo/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 19.12.2024. Pokaz przygotowania i pieczenia pierniczków z mąki owadziej (świerszcz domowy, łac. Acheta domesticus) na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. PAP/Marcin Bielecki

    Szczecin/ Świąteczne pierniki z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

  • Fot. Adobe Stock

    Gdańsk/ Naukowcy chcą stworzyć model skóry, wykorzystując druk 3D

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera