Raport: kryzys wodny może zagrozić połowie produkcji żywności do 2050 r.

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Kryzys wodny spowodowany zmianami klimatu może zagrozić połowie produkcji żywności do 2050 r. Światowe zasoby słodkiej wody przestały wystarczać - alarmuje Globalna Komisja ds. Gospodarki Wodnej (GCEW).

W krajach bogatszych kryzys wodny może doprowadzić do spadku PKB średnio o 8 proc., a w krajach uboższych aż o 15 proc. Na niedobory słodkiej wody narażone są przede wszystkim gęsto zaludnione regiony świata, w tym północno-zachodnie Indie, północno-wschodnie Chiny oraz południowa i wschodnia Europa - podkreśla GCEW w opublikowanym w czwartek raporcie.

Jeżeli utrzymają się obecne trendy, globalna produkcja zbóż spadnie nawet o 23 proc. - dodaje.

Autorzy raportu oceniają, że z powodu zmian klimatycznych, niszczycielskiego użytkowania gruntów i niewłaściwego zarządzania zasobami globalny obieg wody znalazł się pod "bezprecedensową presją". Trzy miliardy ludzi i ponad połowa światowej produkcji żywności koncentruje się na terenach, które zdaniem naukowców będą szczególnie mocno dotknięte.

Komisja wyjaśnia, że rosnące temperatury prowadzą do utraty wilgoci w glebie i roślinach, której parowanie zapewnia blisko połowę globalnych opadów deszczu.

W raporcie GCEW wzywa do postrzegania obiegu wody jako "globalnego dobra wspólnego", które rządy muszą wspólnie chronić.

Prezydent Singapuru Tharman Shanmugaratnam, współprzewodniczący GCEW, powiedział dziennikarzom, że świat będzie musiał zdefiniować wspólne cele w zakresie zrównoważonego gospodarki wodnej. "Ostatecznie będzie to wymagało globalnego paktu wodnego. Zajmie to kilka lat, ale zamierzamy rozpocząć ten proces" - podkreślił.

GCEW została powołana w 2020 r. przez rząd Holandii przy wsparciu Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD).(PAP)

os/ akl/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Szybki internet sprzyja otyłości

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Badania: ponad jedna trzecia operowanych pacjentów wciąż doświadcza działań niepożądanych

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera