Analiza DNA stolca źródłem bardziej wiarygodnych informacji o diecie

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Analiza DNA kału może dostarczyć pełniejszych i bardziej wiarygodnych informacji o diecie niż dzienniki, wywiady czy kwestionariusze – informuje pismo „Nature Metabolism”.

Nowa metoda o nazwie MEDI (Metagenomic Estimation of Dietary Intake) opracowana w Institute for Systems Biology (ISB) w Seattle (USA) wykorzystuje dane metagenomiczne kału – czyli wyniki analizy całego DNA zawartego w próbce kału, które pochodzi z różnych pokarmów, od mikroorganizmów jelitowych oraz z komórek ludzkiego organizmu.

Dzięki MEDI można śledzić dietę bez konieczności wypełniania uciążliwych kwestionariuszy. Badanie jest nieinwazyjne i pozwala na uzyskanie obiektywnych danych, podczas gdy osoby prowadzące tradycyjne dzienniki żywieniowe czy wypełniające kwestionariusze mogą być niedokładne, a czasem starają się lepiej wypaść.

"Przez dziesięciolecia badania nad żywieniem opierały się na samoopisowych dziennikach i kwestionariuszach – podejściach, które wymagają dużego wysiłku i zgodności ze strony uczestników badań. Ile truskawek zjadłem dwa dni temu? Czy wypiłem jedną szklankę soku pomarańczowego na śniadanie, czy dwie?" - powiedział dr Christian Diener, główny autor badania.

Tymczasem - jak wskazał - MEDI zapewnia rozwiązanie poprzez analizę DNA pochodzącego z żywności w próbkach metagenomicznych jelit, oferując "wygodną alternatywę, która wykazuje dobrą zgodność ze znanymi wzorcami spożycia dietetycznego i odżywczego”.

Dzięki bazie danych zawierającej ponad 400 produktów spożywczych i ponad 300 miliardów par zasad informacji genomicznych, MEDI pozwoliło dokładnie wykryć wzorce spożycia pokarmów u niemowląt i dorosłych oraz w dwóch kontrolowanych badaniach żywieniowych.

Z pomocą MEDI udało się zidentyfikować zagrożenia dla zdrowia związane z dietą: wskazało na przykład cechy dietetyczne powiązane z zespołem metabolicznym w dużej kohorcie klinicznej.

„Nasze badanie stanowi duży krok naprzód w sposobie śledzenia diety i jej wpływu na zdrowie człowieka” — powiedział adiunkt ISB dr Sean Gibbons, starszy autor badania. „Dzięki sygnaturom DNA pochodzącym z żywności w kale mamy teraz potężny sposób na pomiar diety i składu mikrobiomu z tej samej próbki, co poszerzy naszą wiedzę na temat sił kształtujących mikrobiom jelit ludzkich, spersonalizowanych reakcji żywieniowych i ryzyka chorób” - dodał.

Zdaniem autorów dalszy rozwój MEDI może przekształcić naukę o żywieniu, badania epidemiologiczne i badania kliniczne, umożliwiając badaczom, lekarzom i osobom fizycznym śledzenie zagrożeń dla zdrowia związanych z dietą z niespotykaną dotąd łatwością.

Paweł Wernicki (PAP)

pmw/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Nowe algorytmy AI do diagnostyki - skuteczniejsze od techników EKG

  • Fot. Adobe Stock

    Sonda Einsteina wykryła nietypową parę gwiazd

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera