
Wpływ wysokiego spożycia soli na mózg to niedoceniany dotychczas czynnik ryzyka nadciśnienia – sugerują badania, o których informuje pismo „Neuron”
Nadciśnienie tętnicze dotyka dwie trzecie osób powyżej 60. roku życia i co roku przyczynia się do 10 milionów zgonów na całym świecie. Często bezobjawowe, schorzenie to zwiększa ryzyko chorób serca, udaru mózgu i innych poważnych problemów zdrowotnych. Około jedna trzecia pacjentów nie reaguje na standardowe leki, które działają przede wszystkim na naczynia krwionośne i nerki, zgodnie z długoletnim poglądem, że nadciśnienie tętnicze zaczyna się właśnie tam.
Badania interdyscyplinarnego zespołu prof. Mashy Prager-Khoutorsky z McGill University sugerują, że mózg może być brakującym ogniwem w niektórych postaciach nadciśnienia tętniczego, tradycyjnie przypisywanych nerkom. Przeprowadzone na szczurach eksperymenty podważają długo utrzymujące się przekonania dotyczące nadciśnienia i wskazują na mózg jako nowy cel terapeutyczny (https://doi.org/10.1016/j.neuron.2025.07.024).
Aby naśladować ludzkie nawyki żywieniowe, szczurom podawano wodę zawierającą 2 proc. soli kuchennej (NaCl), co odpowiada codziennej diecie opartej na fast food i produktach takich jak bekon, makaron instant i ser topiony.
Dieta bogata w sól aktywowała komórki odpornościowe w mózgu (mikroglej) wokół neuronów wydzielających wazopresynę. Powstały stan zapalny prowadził do wzrostu poziomu hormonu wazopresyny, który podnosi ciśnienie krwi. Naukowcy śledzili te zmiany, wykorzystując najnowocześniejsze techniki obrazowania mózgu i techniki laboratoryjne, które stały się dostępne dopiero niedawno.
„To nowe dowody na to, że wysokie ciśnienie krwi może mieć swoje źródło w mózgu, co otwiera drogę do opracowania metod leczenia oddziałujących na mózg” – powiedziała prof. Prager-Khoutorsky, cytowana w materiałach prasowych.
„Rola mózgu w nadciśnieniu tętniczym była w dużej mierze pomijana, po części dlatego, że trudniej go badać. Ale dzięki nowym technikom jesteśmy w stanie zaobserwować te zmiany” - dodała.
Naukowcy wykorzystali szczury zamiast częściej badanych myszy, ponieważ szczury regulują gospodarkę solą i wodą w sposób bardziej przypominający ludzi. Kolejne badania mają wyjaśnić, czy podobne procesy są zaangażowane w inne formy nadciśnienia tętniczego.
Paweł Wernicki (PAP)
pmw/ bar/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.