
Zarówno napoje słodzone cukrem, jak i ich „dietetyczne” wersje, zawierające niskokaloryczne substancje słodzące, wiążą się z wyraźnie wyższym ryzykiem rozwoju stłuszczeniowej choroby wątroby, związanej z zaburzeniami metabolicznymi (MASLD) - wynika z badania zaprezentowanego podczas kongresu UEG Week 2025.
Naukowcy przez ponad 10 lat obserwowali blisko 124 tys. uczestników brytyjskiego projektu UK Biobank, którzy na początku badania nie mieli żadnych problemów z wątrobą. Analizowali, jak często osoby te sięgały po różne napoje - zarówno słodzone cukrem, jak i oznaczone jako „zero”, „light” czy „bez cukru”.
Okazało się, że uczestnicy, którzy codziennie wypijali więcej niż jedną szklankę któregokolwiek z wymienionych rodzajów napojów, mieli nawet o połowę wyższe ryzyko rozwoju stłuszczenia wątroby. Co więcej, w przypadku napojów ze sztucznymi słodzikami odnotowano również większe ryzyko zgonu z powodu chorób wątroby.
- Od lat ostrzega się ludzi przed słodkimi napojami, a ich „dietetyczne” odpowiedniki często uważa się za bezpieczną alternatywę. Nasze badanie pokazuje, że to niekoniecznie jest prawda - powiedziała współautorka badania, Lihe Liu z Uniwersytetu Soochow w Chinach. - Już jedna puszka dziennie może zwiększać ryzyko problemów z wątrobą - dodała.
MASLD (dawniej znana jako niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby) to schorzenie polegające na odkładaniu tłuszczu w wątrobie, które z czasem może prowadzić do zapalenia, bólu, zmęczenia i utraty apetytu. Choroba stanowi obecnie jedno z największych wyzwań zdrowia publicznego. Szacuje się, że dotyka ponad 30 proc. populacji świata i jest coraz częstszą przyczyną zgonów.
Według badaczy mechanizmy biologiczne, które stoją u podstaw wykrytej zależności, różnią się w zależności od rodzaju napoju. Produkty z cukrem powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy i insuliny we krwi, sprzyjają tyciu i zwiększają stężenie kwasu moczowego, co prowadzi do gromadzenia tłuszczu w wątrobie. Te ze sztucznymi słodzikami mogą z kolei zaburzać mikroflorę jelit, osłabiać odczuwanie sytości, pobudzać apetyt na słodkie produkty i wpływać na gospodarkę hormonalną.
Autorzy odkrycia podkreślili, że najlepszym sposobem na ochronę wątroby jest ograniczenie obu rodzajów napojów i zastąpienie ich wodą. W ich badaniu osoby, które zamiast słodzonych napojów wybierały wodę, miały zauważalnie niższe ryzyko choroby - nawet o kilkanaście procent.
- Najbezpieczniejszym wyborem jest ograniczenie wszelkich słodkich napojów i zastąpienie ich wodą. Woda nie obciąża organizmu, zapobiega odkładaniu, a jednocześnie nawadnia organizm - powiedziała Liu.
Naukowcy planują teraz kolejne badania, które mają wyjaśnić, jak dokładnie cukier i jego zamienniki wpływają na mikrobiom jelitowy i w jaki sposób przyczyniają się do rozwoju chorób wątroby.
Katarzyna Czechowicz (PAP)
kap/ bar/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.