
Rosnąca temperatura oceanu może poważnie zaburzyć rozwój larw homara amerykańskiego i zagrozić przyszłości tego gatunku. Badania wskazują, że szczególnie narażony jest akwen Zatoki Maine, który ogrzewa się wyjątkowo szybko.
Zespół z Virginia Institute of Marine Science przeprowadził eksperymenty laboratoryjne, które symulowały reakcje miejscowych homarów na warunki, jakie według prognoz mają panować w Zatoce Maine w 2060 r.
To przykład tego, jak ocieplenie klimatu może wpływać na różne gatunki.
W przypadku wspomnianego akwenu, który ociepla się szybciej niż niemal wszystkie morza świata, mowa o wzroście temperatury aż o 4 st. C i większym zakwaszeniu wody.
„Amerykańskie homary to dynamiczne stworzenia, które potrafią tolerować bardzo zmienne warunki, przemieszczając się z wód przybrzeżnych do głębszych partii oceanu. Jednak wobec rosnących temperatur oceanów, nasilającego się zakwaszenia i coraz częstszych morskich fal upałów niezwykle ważne jest zrozumienie, jak przyszłe zmiany środowiskowe mogą wpłynąć na ten gatunek mający duże znaczenie gospodarcze i kulturowe” – mówi Brittany Jellison, główna autorka badania przedstawionego w piśmie „Marine Ecology Progress Series”.
Gwałtowne zwiększenie zakwaszenia powodowało uszkodzenia komórek embrionów. Jednocześnie w cieplejszych wodach zmieniała się aktywność embrionów, a larwy wylęgały się mniejsze, co może zmniejszać ich przeżywalność w naturalnym środowisku.
Może to mieć istotne konsekwencje dla gospodarki rybackiej, szczególnie w Zatoce Maine, gdzie połowy homarów stanowią ważny element lokalnej ekonomii.
Już dziś obserwuje się przesuwanie populacji w kierunku chłodniejszych wód – zwracają uwagę naukowcy.
„Potrzebne są dalsze badania, aby lepiej zrozumieć, w jaki sposób te zmiany wpływają na funkcjonowanie i przeżywalność swobodnie pływających stadiów larwalnych. Podobne negatywne efekty działające na różnych etapach życia zaobserwowano u innych skorupiaków, a ta wiedza pomoże ocenić wpływ zmian na przyszły dopływ młodych osobników i ogólny sukces rybołówstwa” – mówi autorka badania, prof. Emily Rivest.
Marek Matacz (PAP)
mat/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.