Mieszanka olejów może obniżyć ciśnienie i poziom cholesterolu

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Zastąpienie niezdrowych tłuszczów mieszanką oleju sezamowego i oleju z otrąb ryżowych może pomóc obniżyć ciśnienie tętnicze i poziom złego cholesterolu - informują naukowcy, którzy zaprezentowali swoje wnioski na sesjach naukowych Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczących nadciśnienia. Odbywają się one w Waszyngtonie w dniach 19 - 22 września.

Badacze z Uniwersytetu Kiusiu w japońskim mieście Fukuoka ustalili, że wykorzystywanie na co dzień w kuchni tej bogatej w zdrowsze jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz przeciwutleniacze mieszanki może przynieść efekt podobny do tego, który uzyskuje się, stosując popularne leki na nadciśnienie. A przy jednoczesnym stosowaniu z lekami, rezultaty są bardziej satysfakcjonujące.

"Zarówno olej sezamowy, jak i olej z otrąb ryżowych zawierają niewielkie ilości tłuszczów nasyconych, dlatego mogą być substytutem mniej zdrowych olejów i tłuszczów w diecie, obniżając przy okazji ryzyko chorób serca" - podkreśla prowadzący badania dr Devarajan Sankar.

Podczas trwających 60 dni badań prowadzonych w Indiach naukowcy obserwowali trzy grupy liczące po sto osób z nadciśnieniem łagodnym i umiarkowanym. Pierwsza grupa przyjmowała nifedypinę, lek na nadciśnienie blokujący kanały wapniowe. Druga grupa włączyła do codziennego jadłospisu mieszankę oleju sezamowego i oleju z otrąb ryżowych, a trzecia stosowała jednocześnie lek i mieszankę. Wśród badanych znajdowała się jednakowa liczba kobiet i mężczyzn, a średnia wieku wynosiła 57 lat.

Jak donoszą naukowcy, w przypadku wszystkich trzech grup zaobserwowano obniżenie ciśnienia skurczowego. W grupie stosującej samą mieszankę było to obniżenie o 16 punktów, w grupie przyjmującej nifedypinę - 16 punktów, a w grupie stosującej jednocześnie leki i mieszankę aż o 36 punktów. Odnotowano także wyraźną redukcję ciśnienia rozkurczowego. Dla trzech grup było to odpowiednio 11, 12 i 24 punkty.

Po porównaniu poziomu cholesterolu naukowcy stwierdzili, że w grupie stosującej samą mieszankę poziom "złego" cholesterolu (LDL) obniżył się o 26 proc., natomiast poziom "dobrego" cholesterolu HDL wzrósł o 9,5 proc. W drugiej grupie nie zaobserwowano żadnych zmian, natomiast w trzeciej poziom LDL obniżył się o 27 proc., a HDL wzrósł o 10,9 proc.

Dr Sankar podkreśla, że należy przeprowadzić kolejne badania, by stwierdzić, czy mieszanka olejów jest tak korzystna, jak się wydaje. Była ona stworzona specjalnie pod kątem badań, dlatego samodzielne mieszanie olejów niekoniecznie przyniesie podobne rezultaty. Na razie nie ma też planów wprowadzenia mieszanki na rynek.(PAP)

koc/ krf/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Po Covidzie siedzenie w domu stało się normą

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera