Utrata wagi poprawia pamięć u otyłych kobiet

Pamięć epizodyczna zaczyna lepiej funkcjonować u otyłych kobiet, które zrzucą trochę zbędnych kilogramów - informują szwedzcy naukowcy.

Badania wykazują, że pamięć epizodyczna, czyli pamięć dotycząca minionych zdarzeń, jest upośledzona u ludzi zmagających się z otyłością. Jednak naukowcy z Umea University (Szwecja) udowodnili, że już niewielka utrata wagi może przyczynić się do cofnięcia negatywnego efektu i poprawy funkcjonowania pamięci.

"Wyniki naszego badania sugerują, że uszkodzenia funkcji pamięci związane z otyłością są odwracalne, co stanowi dodatkową motywację do zrzucenia wagi" - mówi badacz Andreas Pettersson.

Naukowcy zastosowali u badanych, otyłych kobiet dwa rodzaje diet: dietę paleolityczną, która składa się z 30 proc. białek, 30 proc. węglowodanów i 40 proc. tłuszczy nienasyconych oraz dietę nordycką o 15 proc. zawartości białek, 55 proc. węglowodanów i 30 proc. tłuszczy.

W wyniku trwającego pół roku odchudzania przeciętny wskaźnik BMI (Body Mass Index) u kobiet spadł z 32,1 do 29,2, czyli poniżej granicy otyłości; natomiast wskazówki wagi przesunęły się średnio z 85 kg do 77,1 kg.

Przed rozpoczęciem diety i po jej zakończeniu badacze sprawdzali zdolność badanych kobiet do zapamiętywania obcych twarzy i łączenia ich z imionami. Najpierw uczestniczki badania oglądały zdjęcia podpisanych twarzy na ekranie, a po upływie jakiegoś czasu musiały skojarzyć konkretną twarz z jedną z trzech liter wyświetlanych poniżej- tą, będącą początkiem właściwego imienia (przywoływanie zakodowanych wspomnień).

Podczas przeprowadzania testów pamięci naukowcy cały czas kontrolowali pracę mózgu za pomocą rezonansu magnetycznego.

Okazało się, że utrata wagi przyczyniła się do poprawy funkcji pamięci epizodycznej, na co wskazywała również odmienna praca mózgu: wzrosła aktywność tego organu podczas kodowania wspomnień i zmalała podczas procesu ich przywoływania.

"Zmieniona aktywność mózgu po utracie wagi sugeruje, że mózg stał się bardziej aktywny podczas magazynowania nowych wspomnień, a w związku z tym potrzebuje później mniej źródeł, aby przypomnieć sobie zmagazynowaną informację" - tłumaczy Pettersson.

Wyniki badania zostały zaprezentowane na tegorocznym spotkaniu Towarzystwa Endokrynologicznego w San Francisco, które odbyło się w dniach 15-18 czerwca. (PAP)

ooo/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera