Rozwód rodziców sprzyja otyłości dzieci

Rozwód, kłótnie w rodzinie i nawyk spożywania posiłków poza domem zwiększają ryzyko otyłości u dzieci - podkreślali norwescy naukowcy na 21. europejskim kongresie nt. otyłości, który odbywał się w dniach 28- 31 maja w Sofii.

Wnioski płyną z badań przeprowadzonych wśród 3166 norweskich uczniów. Naukowcy z Uniwersytetu Agder porównywali dane na temat ich wagi, wzrostu i obwodu w talii z danymi na temat sytuacji rodzinnej. Stwierdzili wówczas, że dzieci, których rodzice rozwiedli się były 1,5-krotnie bardziej narażone na otyłość w porównaniu z dziećmi z pełnych rodzin.

Kolejna analiza przeprowadzona wśród 7915 dzieci z ośmiu europejskich krajów wykazała z kolei, że problemy z otyłością o 40 proc. rzadziej dotyczą dzieci, które spożywają śniadania i obiady przy stole z rodzicami przez 5-7 dni w tygodniu w porównaniu z dziećmi, które jadają z rodzicami 2-4 razy w tygodniu lub rzadziej.

Naukowcy przytoczyli również inne badania przeprowadzone w Danii, które sugerują, że kłótnie rodzinne w czasie posiłku powodują u dzieci w wieku od 2 do 6 lat niechęć do spożywania pewnych potraw, kojarzących im się ze stresującymi sytuacjami przy stole.(PAP)

koc/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Naukowcy stworzyli syntetyczne komórki zdolne do komunikacji

  • EPA/ADAM DAVIS 14.03.2024

    Szósty lot testowy największej na świecie rakiety Starship - we wtorek wieczorem

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera