Naturalny nawóz do regeneracji gleb stworzony z pancerzyków owadów

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Biodegradowalny, nierozpuszczalny i nieszkodliwy dla ludzi nawóz organiczny pozwalający regenerować gleby zdegradowane przez zbyt intensywne uprawy, opracowali naukowcy z Hiszpanii i Niemiec. O pracy poinformowano na stronie Universidad Politecnica de Madrid.

Do regeneracji gleb można wykorzystać związki uzyskane z chityny - budulca pancerzyków pokrywających ciało owadów i skorupiaków. Naukowcy z Universidad Politécnica de Madrid (UPM) i Universitat Hamburg opracowali metodę, pozwalającą uzyskać taki związek.

Jest on biodegradowalny, nierozpuszczalny i nieszkodliwy dla zdrowia ludzi. Nie zanieczyszcza też środowiska, i można go użyć w ilości mniejszej niż inne związki, gdyż nie jest z gleby wypłukiwany ani z niej nie odparowuje - piszą naukowcy z Centrum Biotechnologii i Genomiki Roślin (UPM-INIA) na UPM.

Związek pozwala przywrócić glebie jej pierwotną różnorodność mikroorganizmów, traconą z powodu nazbyt intensywnego wykorzystania rolniczego (tzw. gospodarka rabunkowa).

Kiedy materiał przetestowano - okazało się, że stymuluje on wzrost kilku gatunków roślin, zwiększając zawartość azotu i węgla w ich tkankach nawet o 10 proc. Nawóz pobudzał też wzrost korzeni.

Wykorzystanie naturalnych biodegradowalnych biopolimerów (takich, jak nawozy organiczne) może być zrównoważonym sposobem regeneracji gleb - zaznaczają autorzy badania. Może też stanowić alternatywę dla powszechnie używanych dziś nieorganicznych nawozów azotowych, które nie są obojętne dla środowiska.

Wykorzystywane zwykle w rolnictwie nawozy trafiają z gleb do wód, przez co sprzyjają np. zakwitom sinic. Duża ilość podtlenku azotu (którego źródłem są nawozy azotowe) trafia również do atmosfery. Jest to głównie efekt mikrobiologicznego przetwarzania nawozów w glebie. (PAP)

zan/ mrt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera