Japońscy naukowcy wyhodowali owłosioną skórę

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Wyhodowana w warunkach laboratoryjnych skóra myszy po przeszczepieniu wytworzyła gruczoły potowe i pokryła się sierścią – informuje pismo "Science Advances”.

Skórę wyhodowaną przez japoński zespół doktora Takashiego Tsuji z Riken Centre for Developmental Biology w Kobe z powodzeniem przeszczepiono myszom. Skórę uzyskano z indukowanych pluripotencjalnych komórek macierzystych (iPSC), które powstały z komórek dziąseł myszy. Składa się ona z wielu warstw i ma zarówno gruczoły potowe, jak i mieszki włosowe.

Biorcami były pozbawione owłosienia myszy z osłabionym układem odpornościowym. Przeszczepy dobrze się przyjęły - pojawiły się na nich włosy. Zdaniem autorów badań w ciągu 5-10 lat podobne przeszczepy w pełni funkcjonującej skóry można będzie wykonywać u ludzi - na przykład osób poparzonych. Dotychczas stosowane metody nie pozwalały na wyhodowanie w pełni funkcjonalnej skóry.

Oprócz przeszczepów wyhodowana z komórek macierzystych owłosiona skóra może znaleźć zastosowanie przy testowaniu produktów kosmetycznych czy leków dermatologicznych. Pozwoliłoby to ograniczyć badania przeprowadzane na zwierzętach.(PAP)

pmw/ krf

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Peru/ Pływające myszy i ryby "o dziwacznych głowach" wśród 27 nowych gatunków odkrytych w Amazonii

  • Fot. Adobe Stock

    Komórki macierzyste mogą uratować koralowce

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera