Zła dieta zwiększa ryzyko utraty wzroku na starość

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Niezdrowe nawyki żywieniowe wyraźnie zwiększają zagrożenie zwyrodnieniem plamki żółtej w podeszłym wieku. Choroba ta może z czasem prowadzić do niemal całkowitej utraty wzroku.

Zwyrodnienie plamki żółtej (AMD - ang. age-related macular degeneration) to wiodąca przyczyna nieodwracanej ślepoty - przypominają naukowcy z University of Wisconsin Madison School of Medicine and Public Health i kilku innych amerykańskich ośrodków.

Badacze sprawdzili zależność między żywieniem a rozwojem tej choroby w trakcie trwającej 18 lat obserwacji grupy ochotników.

Uwzględnili przy tym wiek i rasę badanych, a także ich wykształcenie, palenie tytoniu i całkowitą ilość przyjmowanych kalorii.

Dieta nie wpływała na ryzyko choroby w młodym wieku, jednak źle odżywiający się uczestnicy byli aż trzykrotnie bardziej narażeni na zachorowanie, niż przestrzegający zdrowego stylu żywienia.

Więcej informacji na stronie. (PAP)

mat/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Komórki macierzyste mogą uratować koralowce

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera