Spożywanie śniadania przed 8:30 rano może przyczyniać się do obniżenia ryzyka cukrzycy typu 2 – poinformowali naukowcy. Wyniki przedstawili w ramach konferencji online ENDO 2021, organizowanej przez Endocrine Society.
„Zaobserwowaliśmy, że osoby, które zaczynały spożywać posiłki wcześniej w ciągu dnia, miały niższy poziom cukru we krwi oraz mniejszą insulinooporność, bez względu na to, czy ograniczały czas spożywania posiłków do 10 godzin w ciągu dnia, czy też rozkładały posiłki na 13 godzin” – mówi autorka badań dr Marriam Ali z Northwestern University w Chicago.
W badaniach uczestniczyło 10 575 dorosłych osób, które podzielono na trzy grupy, w zależności od okresu przyjmowania pokarmu w ciągu dnia – krócej niż 10 godzin, 10-13 godzin oraz ponad 13 godzin. Następnie uczestników podzielono dodatkowo na podgrupy w zależności od tego czy śniadanie spożywali przed czy po 8:30 rano.
Niższy poziom insulinooporności występował we wszystkich grupach u osób, które spożywały śniadanie przed 8:30 rano.
„Sugeruje to, że czas spożywania pierwszego posiłku ma większy wpływ na czynniki metaboliczne niż długość okna czasowego, w którym jemy” – zauważa dr Ali.(PAP)
koc/ zan/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.