Dawni ludzie mieli inne bakterie jelitowe niż obecni

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Skład mikroorganizmów jelitowych, tzw. mikrobiom, u ludzi sprzed kilku tys. lat znacznie różnił się od obecnego. Może to mieć związek z różnymi chorobami cywilizacyjnymi – piszą naukowcy na łamach tygodnika „Nature”.

Naukowcy coraz więcej wiedzą na temat roli mikrobiomu (składu bakterii jelitowych i innych mikroorganizmów) jako czynnika różnych chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca. Na skład naszego mikrobiomu wpływa również dieta.

Ostatnio udało się zbadać mikrobiom dawnych mieszkańców Ameryki Północnej sprzed ok. dwóch tys. lat. Umożliwiła to zaawansowana technologia sekwencjonowania DNA mikroorganizmów jelitowych. Próbki prehistorycznego DNA pobierano z ludzkich odchodów, znajdowanych w jaskiniach w stanie Utah i północnym Meksyku. Zachowaniu próbek sprzyjał skrajnie suchy klimat – wyjaśnia Aleksandar Kostic z Harvard Medical School (USA).

Naukowcy przeanalizowali DNA drobnoustrojów, dzięki temu mogli je zidentyfikować. Materiał DNA pobrali z ośmiu wyjątkowo dobrze zachowanych próbek, które porównano z DNA 789 współczesnych próbek.

Ponad połowa współczesnych próbek pochodziła od osób na diecie typowej dla społeczeństw uprzemysłowionych, a pozostała część od osób spożywających żywność tradycyjną (m.in. uprawianą w ich własnych społecznościach). Widoczne były różnice między rodzajem mikrobiomów. Badacze ustalili, że niemal 40 proc. dawnych drobnoustrojów nie była znana naukowcom.

„W dawnych kulturach pożywienie było bardziej zróżnicowane, być może miało to wpływ na większą różnorodność bakterii” – spekuluje Kostic.

Ponadto dawne populacje bakterii zawierały mniej genów związanych z opornością na antybiotyki, a także mniej genów aktywujących białka degradujące warstwę śluzu jelitowego, które mogą powodować stan zapalny.

Praca może również rzucić światło na to, czy populacja bakterii jelitowych może być dziedziczona z pokolenia na pokolenie, czy raczej ewoluuje w oparciu o środowisko.

Więcej: https://www.joslin.org/about/news-media/ancient-gut-microbiomes-may-offer-clues-modern-diseases (PAP)

krx/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera