Uczelnie i instytucje

Na UR w Krakowie powstaje Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności

06.07.2021. Od lewej: wicemarszałek województwa małopolskiego Łukasz Smółka, podsekretarz stanu w MNiSW Anna Budzanowska, zastępca szefa KPRP Piotr Ćwik, rektor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie prof. Sylwester Tabor oraz wojewoda małopolski Łukasz Kmita podczas uroczystości wmurowania aktu erekcyjnego pod budowę Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności, 6 bm. na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. PAP/Łukasz Gągulski
06.07.2021. Od lewej: wicemarszałek województwa małopolskiego Łukasz Smółka, podsekretarz stanu w MNiSW Anna Budzanowska, zastępca szefa KPRP Piotr Ćwik, rektor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie prof. Sylwester Tabor oraz wojewoda małopolski Łukasz Kmita podczas uroczystości wmurowania aktu erekcyjnego pod budowę Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności, 6 bm. na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. PAP/Łukasz Gągulski

Na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie powstaje Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności. Będzie dysponować najnowocześniejszy w Polsce Południowej wyposażeniem, dzięki któremu będzie można wprowadzać na rynek nowe, lepsze produkty spożywcze.

We wtorek odbyła się uroczystość wmurowania aktu erekcyjnego pod budowę obiektu, który ma być oddany do użytku do końca sierpnia przyszłego roku.

"Mamy w Małopolsce rozdrobnione rolnictwo i dużo małych przedsiębiorstw, które produkują żywność, a jednocześnie nie mają laboratoriów, w których mogłyby testować nowe produkty" - mówił dziennikarzom rektor Uniwersytetu Rolniczego dr hab. Sylwester Tabor, tłumacząc skąd wziął się pomysł, by wybudować Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności.

Jak podkreślił rektor, jest ono tym bardziej potrzebne, że wiele produktów spożywczych jest obecnie dedykowanych konkretnemu konsumentowi, który nie może jeść wszystkiego – wymaga specjalnej diety. "Chcemy prowadzić w Centrum badania począwszy od surowca poprzez produkt, który przedsiębiorca chce wprowadzić na rynek, przetestować, czy jego wytwarzanie na liniach produkcyjnych nie zmieni jego właściwości i wartości i w finale opracować technologię, którą przedsiębiorca może wdrożyć we własnej firmie" – powiedział rektor Tabor.

Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności ma przyczynić się do zwiększenia konkurencyjności polskiej żywności na europejskim i światowym rynku. Prowadzone w nim badania będą też ważne ze względu gospodarkę zamkniętego obiegu, czyli dążenie do maksymalnego wykorzystania odpadów powstających w procesie produkcji z przeznaczeniem na paszę lub opakowania.

Reprezentująca Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii Anna Budzanowska mówiła podczas wtorkowej uroczystości, że pandemia dowiodła, że nauka jest podstawą rozwoju i bezpieczeństwa. "Bez takich inwestycji jak tutaj, bez infrastruktury, gdzie powstają laboratoria i są przyjmowani badacze ze świata nie rozwiniemy się i nie będziemy w stanie ścigać się z gospodarkami europejskimi i światowymi" – powiedziała Budzanowska.

Wiceszef Kancelarii Prezydenta RP Piotr Ćwik odczytał list, w którym prezydent Andrzej Duda podkreślił, że "żywność ma strategiczne znaczenie a jej krajowa produkcja zapewnia Polakom bezpieczeństwo i dobrobyt". "Dostępność płodów rolniczych o wysokiej jakości i ekologiczne technologie wytwarzania sprawiają, że polskie towary cieszą się popularnością także za granicą" – napisał prezydent Duda. Dodał, że aby utrzymać pozycję na rynku międzynarodowym konieczne jest poszukiwanie i wdrażanie coraz to nowych, innowacyjnych rozwiązań i temu właśnie ma służyć powstający w Krakowie obiekt.

Umowa dotycząca inwestycji w trybie "zaprojektuj i wybuduj" została podpisana przez Uniwersytet Rolniczy z firmą Warbud S.A. w sierpniu zeszłego roku. Budynek będzie miał ponad 3 tys. m kw. powierzchni użytkowej, 105 m długości i 35 m szerokości, 7 metrów wysokości.

W obiekcie znajdą się linie produkcyjne: mleka, ryb, piekarsko-ciastkarska wraz z magazynem i młynem, przetwórstwa mięsa, lina do produkcji soków, napojów i win z leżakownią i magazynem oraz minibrowar. Będą też specjalistyczne laboratoria i pracownie naukowe np. nutrigenomiki - badająca wpływ składników żywności na organizm.

Z usług Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności będą korzystać przedsiębiorstwa z branży rolno-spożywczej.

"Nasza oferta jest skierowana głównie do małych i średnich przedsiębiorstw, ale chętnie będziemy też współpracować z dużymi firmami. Tworzymy tutaj zaplecze do prac badawczo-rozwojowych związanych z pozyskiwaniem i badaniem nowych surowców, z tworzeniem innowacyjnych produktów, zagospodarowaniem odpadów, pracami nad biodegradowalnymi opakowaniami oraz automatyzacją procesów produkcji" – powiedziała dziennikarzom Anna Ptaszek, dyrektor powstającego Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności UR w Krakowie.

Dodała, że działające w obiekcie linie będą przystosowane do testowania przez przedsiębiorców nowych surowców lub nowych produktów.

Inwestycja – budowa i wyposażenie centrum - ma kosztować prawie 65,5 mln zł, z czego 39,9 mln zł to dofinansowanie z funduszy unijnych w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego 2014-2020. (PAP)

autor: Małgorzata Wosion

wos/ pad/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Narodowy Instytut Onkologii w Warszawie otrzyma 15 mln zł na rozwój badań klinicznych

  • 19.12.2024. Pokaz przygotowania i pieczenia pierniczków z mąki owadziej (świerszcz domowy, łac. Acheta domesticus) na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. PAP/Marcin Bielecki

    Szczecin/ Świąteczne pierniki z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera