Niski poziom moczanów we krwi może niepokoić

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Niski poziom moczanów we krwi może mieć związek z podwyższonym ryzykiem przedwczesnej śmierci, przynajmniej w przypadku osób z niedowagą i niewielką masą mięśniową - sugerują nowe badania opublikowane na łamach pisma „Arthritis & Rheumatology”.

Moczany to produkt metabolizmu, konkretnie rozpadu puryn, zawierających azot związków, które znajdują się we wszystkich komórkach organizmu – głównie w ich DNA. Poziom moczanów ma związek z równowagą pomiędzy ich powstawaniem a eliminacją (są usuwane przede wszystkim przez nerki, wraz z moczem).

Dotychczas niepokój lekarzy budził głównie zbyt wysoki poziom moczanów we krwi (hiperurykemia), sugerujący dnę moczanową – chorobę, w przebiegu której nadmiar moczanów wytrąca się w stawach, prowadząc do bolesnych i zniekształcających stanów zapalnych.

Nowe badania wskazują natomiast, że dorośli z niskim poziomem moczanów (hipourykemia) częściej mają niską masę mięśniową i słabe mięśnie szkieletowe, a także wyższe jest w ich przypadku ryzyko przedwczesnej śmierci.

W badaniu wykorzystano dane z lat 1999–2006 z National Health and Nutrition Examination Survey. Wśród 13 979 uczestników w wieku 20 lat i starszych, niskie stężenie moczanów we krwi wiązało się z niską beztłuszczową masą ciała, wskaźnikiem masy ciała (BMI) wskazującym na niedowagę i wyższymi wskaźnikami utraty wagi.

Niski poziom moczanów we krwi wiązał się z wyższym o 61 proc. ryzykiem zgonu (do 2015 r.) przed dostosowaniem do składu ciała, ale ryzyko to nie było znaczące po dostosowaniu do składu ciała i utraty masy ciała.

„Obserwacje te potwierdzają to, co wielu wiedziało intuicyjnie, a mianowicie, że osoby z niskim poziomem moczanów w surowicy mają wyższą śmiertelność i gorsze wyniki nie dlatego, że niski poziom moczanów jest szkodliwy dla zdrowia, ale raczej, że niski poziom moczanów ma tendencję do występowania wśród bardziej chorych osób, które straciły na wadze i mają niekorzystny skład ciała – powiedział główny autor, dr Joshua F. Baker z University of Pennsylvania. - Chociaż to badanie obserwacyjne nie obala związku przyczynowego, sugeruje, że potrzebna jest duża ostrożność w interpretacji epidemiologicznych powiązań między poziomem moczanów a wynikami zdrowotnymi”.

Źródło: DOI: 10.1002/art.42301 (PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ ekr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Grzyb shiitake hamuje postęp włóknienia wątroby

  • Fot. Adobe Stock

    Naukowcy zbadali podziemne skupiska mikroorganizmów

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera