Mieszkanie z kotami lub psami wiąże się z mniejszą liczbą alergii pokarmowych u małych dzieci

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Analiza ponad 65 tys. japońskich niemowląt wykazała, że dzieci, które w trakcie rozwoju płodowego były stale eksponowane na kontakt z psami lub kotami, po urodzeniu miały mniejszą skłonność do alergii pokarmowych.

W krajach wysokorozwiniętych alergie pokarmowe wykrywa się nawet u jednego na dziesięcioro dzieci, przy czym z roku na rok częstość ta rośnie. Wcześniejsze badania sugerowały, że może istnieć potencjalny związek między prenatalną oraz wczesnodziecięcą ekspozycją na zwierzęta domowe, w szczególności koty i osy, a zmniejszonym ryzykiem alergii pokarmowych.

W swojej najnowszej pracy naukowcy z Fukushima Medical University wykorzystali dane zebrane od ponad 66 tys. dzieci, o których było wiadomo, czy pochodzą z domów ze zwierzętami, czy też nie. Około 22 proc. z nich w okresie płodowym było narażonych na kontakt z przynajmniej jednym kotem lub psem. I właśnie w tej grupie dzieci stwierdzono znacznie mniejszą częstość występowania alergii pokarmowych.

Maluchy mające stały kontakt z psami były znacznie mniej narażone na alergie na jajka, mleko i orzechy; zaś te, które wychowywały się z kotami znacznie rzadziej były uczulone na jajka, pszenicę i soję. Zaskakujące jest to, że dzieci narażone na kontakt z chomikami (stanowiące 0,9 proc. całej badanej grupy) miały znacznie większą częstość występowania alergii na orzechy.

Co ważne - u maluchów żyjących w rodzinach, gdzie psy i koty, choć były obecne w gospodarstwie domowym, przebywały głównie na dworze i tak też spały, opisanego wyżej efektu nie zauważono.

„Związek pomiędzy ekspozycją na zwierzęta domowe a alergiami pokarmowymi może się różnić w zależności od gatunku zwierzęcia i powodującego go pokarmu - podsumowują autorzy artykułu. - Stała ekspozycja na psy i koty od rozwoju płodowego do niemowlęctwa wyraźnie zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej”.

Praca na ten temat ukazała się w czasopiśmie „PLOS ONE” (http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0282725). (PAP)

Autorka: Katarzyna Czechowicz

kap/ bar/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera