Zdrowa jama ustna to zdrowy metabolizm i serce

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Powszechnie występujące infekcje jamy ustnej, choroby przyzębia i próchnica są powiązane z zapalnymi profilami metabolicznymi związanymi ze zwiększonym ryzykiem chorób serca i chorób metabolicznych – informuje „Journal of Dental Research.”

Wiadomo, że postępujące infekcje i stany zapalne jamy ustnej – na przykład zapalenie przyzębia – wiążą się ze zwiększonym ryzykiem chorób kardiometabolicznych. Chociaż mechanizmy stojące za tymi powiązaniami nie zostały jeszcze do końca wyjaśnione, zły stan jamy ustnej prawdopodobnie podtrzymuje ogólnoustrojowy stan zapalny.

Naukowcy z University of Eastern Finland i Uniwersytetu Helsińskiego (Finlandia), Karolinska Institutet (Szwecja) i Uniwersytetu Medycznego w Grazu (Austria) przeanalizowali dane z badań kohortowych 452 pacjentów w średnim i starszym wieku biorących udział w badaniu Parogene oraz 6229 uczestników populacyjnego badania Health-2000. Zaobserwowano w nich związek pomiędzy infekcjami jamy ustnej a niekorzystnymi profilami metabolicznymi

W 2011 roku 4116 uczestników programu Health-2000 dostarczyło kontrolną próbkę surowicy. Metodą spektroskopii NMR oznaczono w surowicy stężenie 157 metabolitów odzwierciedlających ryzyko chorób przewlekłych, takich jak metabolity lipidów i glukozy, ciała ketonowe i aminokwasy.

Parametry opisujące stan zdrowia jamy ustnej zebrano na początku badania klinicznego i radiograficznego. Obejmowały one te opisujące stan przyzębia, taki jak krwawienie podczas sondowania, głębokość sondowania przyzębia i zanik kości wyrostka zębodołowego. Do parametrów związanych z próchnicą zaliczały się wypełnienia kanałów korzeniowych, rozrzedzenia wierzchołkowe oraz zmiany próchnicowe. Badanie składało się z części przekrojowej analizującej związek między pomiarami metabolicznymi z ogólnym stanem zdrowia jamy ustnej oraz części prospektywnej, sprawdzającej, czy infekcje jamy ustnej pozwalają przewidywać poziomy wskaźników metabolicznych w okresie obserwacji.

„Obserwacja jest nowatorska, ponieważ istnieje tylko kilka badań łączących szeroko zakrojone badania metaboliczne z infekcjami jamy ustnej i nie istnieją żadne wcześniejsze badania prospektywne” – zaznaczył profesor Pirkko Pussinen z University of Eastern Finland.

Szczególnie zły stan przyzębia był powiązany z przeważającymi niekorzystnymi profilami metabolicznymi, podczas gdy próchnica wskazywała na przyszły rozwój niekorzystnych cech metabolicznych w okresie obserwacji.

„Infekcje jamy ustnej mogą częściowo wyjaśniać niezdrowy profil lipidowy" – zaznaczył adiunkt Aino Salminen z Uniwersytetu Helsińskiego.

„Infekcje jamy ustnej stanowią istotny czynnik ryzyka dla zdrowia ogólnoustrojowego. Co ważne, można je modyfikować poprzez wczesną profilaktykę i leczenie” – podsumował adiunkt Kåre Buhlin z Karolinska Institutet (PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Dieta związana z piwem mniej zdrowa niż ta związana z winem i wódką

  • Fot. Adobe Stock

    Nowe gatunki stokrotek odkryte dzięki udoskonalonej technologii DNA

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera