Polska Stacja Polarna Hornsund na Spitsbergenie rekrutuje uczestników kolejnej wyprawy

Źródło: Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock

Polska Stacja Polarna Hornsund na Spitsbergenie rekrutuje uczestników 47. Wyprawy Polarnej. Poszukiwani są nie tylko pracownicy naukowi, ale również kucharz, asystent kucharza, informatyk i hydraulik.

Organizatorzy szukają pracowników chętnych do wzięcia udziału w dwóch różnych wyprawach – całorocznej i letniej. Poszukiwani są meteorolodzy, hydrochemicy, geofizycy, informatycy, mechanicy, oceanografowie, pracownicy techniczni, kucharz i asystent kucharza.

„Szukamy osób o szerokim spektrum predyspozycji, często niecodziennych, ale jedną z ważniejszych jest umiejętność pracy w zespole. Oprócz zawodowych kwalifikacji i doświadczenia wymaganych przy każdym stanowisku, liczyć się będą wszystkie dodatkowo posiadane kursy, zdolności i pasje. Przed Wyprawą odbywa się również szereg szkoleń, w tym kilkudniowe szkolenie górskie w Tatrach, które ma na celu przygotowanie do pracy w warunkach zimowych” – napisali organizatorzy w komunikacie wysłanym do mediów.

Podkreślili też, że zapewniają profesjonalne wyposażenie każdego uczestnika.

„Zapewniamy terenową i roboczą odzież oraz specjalistyczne wyposażenie. Stacja posiada również dobrze wyposażony magazyn sportowy ze sprzętem turystycznym i wspinaczkowym, a także siłownię. Na miłośników książek czeka całkiem pokaźna biblioteka. A w bezgranicznej ciszy można rozwinąć wiele pasji manualnych. Wyposażenie kuchni i zaopatrzenie magazynów umożliwi realizację kulinarnych i cukierniczych wyzwań” – czytamy w dokumencie.

Stacja jest doskonale skomunikowana ze światem. Członkowie Wyprawy mają możliwość połączenia się z bliskimi za pośrednictwem Internetu, a także telefonu stacjonarnego – zapewniają organizatorzy.

Szczegółowe opisy przebiegu każdej wyprawy można znaleźć w mediach społecznościowych stacji (np. na Facebooku).

Szczegóły rekrutacji dostępne są na stronie Polskiej Stacji Polarnej Hornsund.

uka/ bar/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Narodowy Instytut Onkologii w Warszawie otrzyma 15 mln zł na rozwój badań klinicznych

  • 19.12.2024. Pokaz przygotowania i pieczenia pierniczków z mąki owadziej (świerszcz domowy, łac. Acheta domesticus) na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. PAP/Marcin Bielecki

    Szczecin/ Świąteczne pierniki z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera