Fot. Adobe Stock

Uniwersytet w Gandawie szuka śmiałków, którzy będą chodzić w białych T-shirtach przez 30 tygodni

Naukowcy z Wydziału Bioinżynierii Uniwersytetu w Gandawie chcą zbadać zjawisko "permastink" - trwałego brzydkiego zapachu ubrań, który nie ustępuje nawet po praniu. W tym celu uniwersytet poszukuje 100 ochotników, którzy będą nosić białe koszulki przez 30 tygodni - poinformował portal VRT.

  • Źródło: Dr hab. Małgorzata Grupa

    Moda z grobu, czyli co mogą zdradzić trumienne ubrania

    Wielcy mistrzowie krzyżaccy byli multimilionerami, których chowano w kilkudziesięciu rodzajach niezwykle drogiego jedwabiu. Materiał w paski już od XIII wieku uważany był za wyklęty. Peruki stały się popularne wśród mężczyzn w XVII w. prawdopodobnie dlatego, że ukrywały przedwczesne łysienie wywołane... syfilisem.

  • Fot. Fotolia

    Ciepłe ubranko z nanodrutu

    Ubrania, które rozgrzewają się dzięki nanodrucikom mogłyby ograniczyć wydatki na ogrzewanie pomieszczeń – informuje pismo „Nano Letters”.

Najpopularniejsze

  • Słowik. Fot. Adobe Stock

    Ekspert: słowiki przez rok uczą się śpiewu

  • Ekspert: ptaki rywalizują o przestrzeń do śpiewu jak o pożywienie

  • Dni Narodowego Centrum Nauki - już 12 i 13 maja w Rzeszowie

  • Wystartowała europejska misja satelitarna BIOMASS; w zespole inżynierskim Polacy

  • MNiSW: rzecznik dyscyplinarny zajmie się zarzutami stawianymi rektorowi siedleckiej uczelni

  • Fot. Adobe Stock

    Antybiotyki przed drugim rokiem życia mają związek z otyłością

  • Minecraft może pomóc zrozumieć proces społecznego uczenia się

  • WHO: szczepienia zapobiegły 154 mln przedwczesnych zgonów w ostatnich 50 latach

  • Naukowcy: rekin gryzie również w samoobronie

  • Malaria może sprzyjać chłoniakowi u dzieci

Fot. Adobe Stock

Badanie: wilki wolą dzikie kopytne od bydła i koni

Wilki, pomimo obecności kilku tysięcy wolno wypasanych krów i kilkuset koni w rejonie Ujścia Warty, odżywiają się tam przede wszystkim dzikimi gatunkami ssaków - wykazali naukowcy z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Według badaczy wpływ na to ma sposób wypasu inwentarza oraz niepozbawianie krów rogów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera