Minikowo (woj. kujawsko-pomorskie), 11.07.2016. Owies zwyczajny (Avena Sativa) - odmiana HARNAŚ. PAP/Tytus Żmijewski

Naukowcy: uzyskane z owsa cukry złożone mogą pomóc w leczeniu raka jelita grubego

Obiecujące badania nad zastosowaniem beta-glukanów z owsa w terapii nowotworów jelita grubego prowadzą naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie. Badacze sądzą, że dzięki ich pracy powstaną nieinwazyjne metody wspomagające leczenie chorób przewodu pokarmowego.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Bakterie z jamy ustnej i jelit mogą mieć związek z wyższym ryzykiem udaru mózgu

    Bakterie z rodzaju paciorkowców, zasiedlające jamę ustną i jelita ludzi, mogą mieć związek z wyższym ryzykiem udaru mózgu oraz z gorszymi rokowaniami po jego wystąpieniu, w tym z wyższym ryzykiem zgonu – wynika z najnowszych badań. Dobra higiena jamy ustnej może pomóc je obniżyć.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Naukowcy wyjaśnili, w jaki sposób antybiotyki zagrażają jelitom

    Najnowsze badanie pokazuje, w jaki sposób nadużywanie antybiotyków przyczynia się do rozwoju nieswoistych zapaleń jelit. Główna przyczyna najprawdopodobniej leży w uszkodzeniu błony śluzowej, a nie jelitowych bakterii.

  • Źródło: Adobe Stock
    Świat

    Drobnoustroje jelitowe starszych myszy wywołują stan zapalny u młodych myszy

    Bakterie jelitowe starszych myszy wprowadzone do jelit młodych, urodzonych w sterylnym środowisku osobników spowodowały stan zapalny odpowiadający procesom zapalnym związanym ze starzeniem pojawiającym się u ludzi – informuje pismo „Aging Cell”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Bakterie jelitowe mogą być przyczyną ślepoty uwarunkowanej genetycznie

    Mutacja genu CRB1 prowadzi do ślepoty, ponieważ pozwala bakteriom jelitowym przedostać się do oczu i uszkodzić je - sugerują wyniki badań na myszach, o których informuje pismo „Cell”.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Ekspertka: dieta, mikrobiota i zdrowie psychiczne to nierozerwalna trójca

    Dieta może wspierać lub negatywnie wpływać na mikrobiotę jelitową. W tym drugim przypadku szybko zauważymy objawy nie tylko ze strony układu pokarmowego, ale także naszego samopoczucia psychicznego - uważa dr Joanna Jurek, specjalistka z zakresu biomedycyny i immuno-żywienia człowieka.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Ekspert: Szkodliwe związki z jelit uszkadzają neurony w mózgu

    Szkodliwe związki produkowane przez bakterie w jelitach dostają się do krwiobiegu, a stamtąd do mózgu, uszkadzając neurony – to główny wniosek z badania przeprowadzonego w Zakładzie Mikrobiologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Komórki pobrane z serca leczą jelita

    W eksperymencie na myszach pobrane z serca komórki macierzyste leczyły chorobę Crohna. W podobny sposób prawdopodobnie można leczyć inne schorzenia zapalne – uważają naukowcy.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Chorobotwórcze bakterie wykorzystują cukier ze śluzu jelitowego, aby infekować przewód pokarmowy

    Kwas sjalowy, czyli cukier stanowiący część ochronnej warstwy śluzu jelitowego, napędza chorobotwórcze bakterie w jelitach - poinformowano na łamach „PNAS”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Badacze odkryli w jelitach stulatków specyficzną kombinację bakterii i wirusów.

    Badając japońskich stulatków, naukowcy odkryli w ich jelitach specyficzne bakterie i wirusy. Dzięki stworzonej mapie tych mikrobów szukają sposobu wydłużania życia dzięki jelitowej florze.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Polacy sprawdzili, czy niski poziom lipoproteiny zwiększa ryzyko cukrzycy

  • Dyrektor Europejskiej Agencji Kosmicznej dla PAP: potrzebne przepisy dotyczące kosmosu

  • Czego potrzebują naukowcy, jeśli chodzi o zastosowanie wyników badań? - ankieta

  • Kosmiczna farmacja – w ramach polskiej misji naukowcy zbadają polimerowe "osłony" dla leków

  • EKG/ Minister nauki: przyszłość należy do tych, którzy chcą się uczyć cały czas

  • Fot. Adobe Stock

    Francja/ Egiptolog odczytał nieznane dotąd teksty na obelisku na Placu Zgody

  • ESA: powierzchnia mórz ociepla się szybciej niż zakładano

  • Psychologowie: relacje ludzi ze sztuczną inteligencją rodzą poważne dylematy etyczne

  • Nawet do 17 proc. ziem uprawnych na świecie - skażone toksycznymi metalami ciężkimi

  • Naukowcy badają, jak wykorzystać grzybnię w betonie

16.04.2025. Na zdjęciu dyrektor generalny Europejskiej Agencji Kosmicznej Josef Aschbacher podczas wywiadu dla Polskiej Agencji Prasowej, przed drugim dniem III Konferencji Bezpieczeństwa ESA na Zamku Królewskim w Warszawie. PAP/Radek Pietruszka

Szef ESA o odkrywaniu kosmosu: to wręcz niewiarygodne, ile robi Europa przy relatywnie niewielkich środkach

W rozmowie z PAP szef Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA) Josef Aschbacher ocenił, że "wręcz niewiarygodne" jest, jak dużo Europa robi w kwestii odkrywania przestrzeni kosmicznej przy "relatywnie niewielkich środkach", jakimi dysponuje. Jeśli jednak nie zwiększymy finansowania, uciekną nam największe talenty - wskazał.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera