Źródło: Adobe Stock

SGGW rozwija naturalne sposoby konserwowania żywności i chce je wdrażać

Metabolity różnych szczepów bakterii kwasu mlekowego i kwasu octowego – to produkty pochodzenia naturalnego, które wykorzystują naukowcy z SGGW w swoich badaniach rozwijających technologie na rzecz redukcji sztucznych konserwantów żywności.

  • Fot. Fotolia

    Mazowieckie/ Ponad 3 mln zł na termomodernizację SGGW

    We wtorek marszałek województwa mazowieckiego Adam Struzik i rektor SGGW prof. dr hab. Wiesław Bielawski podpisali umowę na dofinansowanie kwotą 3,1 mln zł modernizacji części budynków uczelni. Inwestycja ma obniżyć m.in. koszty eksploatacji budynków Szkoły.

  • Fot. Marek Matecki
    Życie

    Naukowcy z SGGW uzyskali zarodek żubra "z probówki"

    Zarodek żubra metodą in vitro, po raz pierwszy w przypadku tego gatunku, uzyskali naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. O osiągnięciu poinformowała w niedzielę PAP rzeczniczka Lasów Państwowych, które finansują te badania.

  • Zmarła prof. Antonina Rumińska, nestorka polskiego zielarstwa

    W wieku 100 lat zmarła prof. Antonina Rumińska z Wydziału Ogrodnictwa Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - poinformowała wnuczka, Agnieszka Rumińska. W swojej pracy pani profesor zajmowała się przede wszystkim roślinami leczniczymi. Pogrzeb odbędzie się w czwartek 31 lipca w Warszawie.

  • Życie

    Roślinom przystosowanym do niedoboru fosforu jest coraz trudniej

    Rośliny przystosowane do niedoboru fosforu niewiele inwestują w proces rozmnażania. Poza tym słabiej radzą sobie na terenach w fosfor zasobnych, przez co mogą stawać się zagrożone - wynika z badań, w których wzięli udział m.in. polscy badacze.

  • Kudrycka: scenariusz wyborów Miss SGGW poza granicą powagi

    Scenariusz widowiska odwołujący się do stylistyki teatralnej burleski wybiegał poza granice powagi akademickiej - napisała minister nauki Barbara Kudrycka w liście do rektora SGGW. Odniosła się w ten sposób do przebiegu ubiegłorocznych wyborów Miss uczelni.

Najpopularniejsze

  • 12.12.2025. Uczestnicy gali wręczenia nagród XXI edycji ogólnopolskiego konkursu Popularyzator Nauki, 12 bm. w Centrum Prasowym PAP w Warszawie. Spośród 24 finalistów wyłoniony został zwycięski naukowiec, animator, instytucja, zespół i przedstawiciel mediów, popularyzujący naukę. Kapituła wskazała także laureata nagrody głównej i dwóch wyróżnień. Konkurs Popularyzator Nauki organizowany jest przez serwis Nauka w Polsce, wydawany przez Fundację Polskiej Agencji Prasowej. PAP/Albert Zawada

    Zespół Festiwalu Nauki w Warszawie z Nagrodą Główną konkursu Popularyzator Nauki

  • Poligamia sprzyjała udomowieniu psów

  • Rząd przyjął projekt ustawy dot. zapomóg dla doktorantów

  • W ocieplającym się klimacie niedźwiedzie zmieniają menu

  • Prof. Ignatowicz: niektóre gatunki owadów przez wieki miały reputację złowieszczych

  • Fot. Adobe Stock

    Mieszanka trzech składników odżywczych łagodzi objawy autyzmu u myszy

  • Składnik czekolady może opóźniać starzenie

  • Badanie USG ujawnia powikłania po kosmetycznych wypełniaczach

  • Naukowcy: technika szczotkowania zębów ważniejsza od drogich szczoteczek

  • Korzystanie z social mediów zakłóca koncentrację uwagi u dzieci

Fot. Adobe Stock

Psycholożka: nasze decyzje zakupowe mogą zależeć od zapachów, nastroju i emocji

Przed świętami marki intensyfikują działania, których celem jest wywołanie odpowiedniego nastroju u klientów. Według dr Marty Rokosz z Uniwersytetu Wrocławskiego jedną ze stosowanych technik oddziaływania jest wykorzystanie zapachów, które uruchamiają pamięć emocjonalną i wpływają na sposób podejmowania decyzji.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera