07.08.2024. Współzałożyciel Wikipedii Jimmy Wales podczas ceremonii otwarcia światowego zjazdu wikipedystów Wikimania 2024 w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach, 7 bm. To 19. edycja imprezy. Wikipedia – otwarta internetowa encyklopedia tworzona przez społeczność użytkowników – powstała w styczniu 2001 r. PAP/Kasia Zaremba

Twórca Wikipedii o AI: Nie sądzę, by w najbliższym czasie zastąpiła ludzi

Twórca Wikipedii Jimmy Wales powiedział w rozmowie z PAP, że sztuczna inteligencja jeszcze długo nie będzie stanowić alternatywy dla największej encyklopedii internetowej. Dodał, że za jej wiarygodność odpowiada społeczność tworzących ją wolontariuszy.

  • "Życie wirtualnych dzikich" - Wikipedia nie tworzy się sama

    Za powstawanie Wikipedii odpowiada m.in. ogromna społeczność, której członkowie działają w zgodzie ze specyficznymi regułami. Zwyczaje tej działającej pro publico bono ponadnarodowej zbiorowości opisuje dr hab. Dariusz Jemielniak w książce "Życie wirtualnych dzikich".

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Polska wśród najszybciej sekularyzujących się krajów świata

  • Naukowcy sprawdzili, z czym wiążą się zmiany energii w ciągu dnia

  • Jak odzyskać metale ze zużytych baterii? Nowatorski pomysł polskiej badaczki

  • Prof. Pyrć: nauka nie jest „drogim hobby”

  • Konkurs Popularyzator Nauki; to ostatnie dni na zgłoszenie

  • Adobe Stock

    Leki pozostawiają trwały ślad na mikrobiomie jelitowym

  • Najstarszy dowód intymnych stosunków z neandertalczykami

  • Lekooporny grzyb coraz częstszy w europejskich szpitalach

  • Żywność ultraprzetworzona ma związek ze stanem zapalnym

  • Naukowcy odkryli nowy sposób na wzmocnienie kości i walkę z osteoporozą

Fot. Adobe Stock

Kulturoznawczyni: „1670” pierwszym tak parodystycznym ujęciem polskiej szlachty i polskiego chłopstwa

W ocenie kulturoznawczyni i folklorystki dr hab. Violetty Wróblewskiej nie było do tej pory tak parodystycznego ujęcia obrazu polskiej szlachty i polskiego chłopstwa, jak w serialu „1670”. Wszyscy wyśmiewani są w takim samym stopniu, jednak bez przekraczania zasad dobrego smaku - dodała.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera