Fot. Adobe Stock

Naukowcy: Starzenie można spowolnić, a być może nawet częściowo odwrócić

Starzenie można spowolnić, a być może nawet częściowo odwrócić - wynika z raportu przygotowanego przez zespół badaczy z Polski, USA i Wielkiej Brytanii pod kierownictwem dr. Piotra Chmielewskiego z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Uczelnia właśnie opublikowała jego rezultaty.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Polscy naukowcy testują, jak bez leków powstrzymać starzenie, zredukować otyłość i poprawić zdrowie metaboliczne

    Ruszyło duże badanie mające sprawdzić, czy dieta przeciwzapalna bogata w kwasy omega-3 i trening aerobowo-oporowy mogą skutecznie poprawić zdrowie metaboliczne, ograniczyć otyłość i stan zapalny, a także spowolnić starzenie biologiczne.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Naukowcy zidentyfikowali białko, które postarza

    Przenoszone przez krew białko HMGB1 rozprzestrzenia proces starzenia się komórek w całym organizmie. O nowym ustaleniu naukowców z Korei informuje pismo "Metabolism".

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Problemy naczyniowe przyspieszają starzenie się mózgu

    Dzięki analizie obrazów mózgu wykorzystującej sztuczną inteligencję naukowcy wykazali, że patologie dotyczące naczyń krwionośnych „postarzają” mózg. O swoich wnioskach poinformowali w piśmie „Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association.”

  • Fot. Adobe Stock
    Człowiek

    Badanie: starzenie nie musi zwiększać podatności na manipulację

    Starzenie się może wpływać na szybkość przetwarzania nowych informacji, ale nie zmniejsza zdolności do podejmowania dobrych decyzji ani nie musi mieć związku z podatnością na manipulację - pokazało badanie psychologów z Uniwersytetu SWPS.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Wieloletnie badanie pokazało, jak starzeje się mózg

    Naukowcy ze Szkocji przyjrzeli się, co dzieje się z mózgiem człowieka między 11. a 82. rokiem życia. Wieloletnie badanie pokazało, że kolosalne znaczenia w tym procesie ma genetyka.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Ultraprzetworzona żywność przyspiesza starzenie

    Spożywanie dużych ilości wysokoprzetworzonej żywności sprzyja starzeniu się organizmu. To wynik włoskiego badania z udziałem ponad 22 tys. osób.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Dodatkowy rok edukacji nie spowalnia starzenia mózgu

    Dodatkowy rok edukacji nie sprawia, że mózg starzeje się wolniej – wynika z badania, które jest swego rodzaju naturalnym eksperymentem przeprowadzonym w grupie ok. 30 tys. osób.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Jedna cząsteczka cofnęła u myszy różne objawy starzenia

    Z pomocą jednej cząsteczki naukowcy zmniejszyli stany zapalne, a przy tym poprawili działanie mózgu i mięśni u myszy. Odkrycie może otworzyć drogę do nowych sposobów leczenia chorób związanych z wiekiem starczym.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Przewlekły ból może przyspieszyć starzenie się mózgu

    Osoby cierpiące na przewlekły ból mięśniowo-szkieletowy mogą być narażone na większe ryzyko starzenia się mózgu – informuje pismo „Nature Mental Health”.

Najpopularniejsze

  • Ilustracja Plesionectes longicollum; autor Peter Nickolaus

    Nowy gatunek pradawnego morskiego gada zidentyfikowano w Niemczech

  • PAP i Uniwersytet Medyczny w Poznaniu zacieśniają współpracę m.in. na rzecz popularyzacji nauki

  • Polacy odkryli najstarsze ślady poruszania się kręgowców po lądzie, pozostawiły je ryby dwudyszne

  • Prof. Skowronek: jako pierwsi w kraju stworzyliśmy protezę stawu biodrowego z pomocą robota

  • Behawiorystka: żyć jak kot z kotem, czyli źle

  • Fot. Adobe Stock

    Naukowcy: ekstremiści wykorzystują platformy związane z grami do rekrutacji młodzieży

  • Europejskie lasy pochłaniają coraz mniej węgla

  • Leki typu Ozempic odchudzają także z mięśni, co jest groźne dla zdrowia sercowo-naczyniowego

  • Niskoprzetworzona dieta odchudza skuteczniej niż ultraprzetworzona - przy tej samej kaloryczności

  • Sudoku za trudne dla sztucznej inteligencji

09.06.2025. Na zdjęciu Karolina Zioło-Pużuk. PAP/Marcin Obara

Wiceministra nauki: szkic rozporządzenia o ewaluacji nauki będzie gotowy późną jesienią

Wiceministra nauki Karolina Zioło-Pużuk powiedziała PAP, że szkic rozporządzenia dotyczącego ewaluacji naukowej ma być gotowy późną jesienią. Dodała, że środowisko naukowe postuluje m.in. uwzględnienie w ewaluacji różnic między poszczególnymi dyscyplinami oraz promowanie stałości zatrudnienia.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera