Fot. Adobe Stock

Nadwrażliwość na gluten w rzeczywistości nie wynika z glutenu

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCGS) nie wynika z reakcji organizmu na sam gluten, ale ze sposobu, w jaki jelita i mózg oddziałują ze sobą - wynika z dużego przeglądu badań opublikowanego w czasopiśmie „The Lancet”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Gluten nie musi drażnić jelita

    Wbrew obawom pacjentów, wiele przypadków zespołu jelita drażliwego (IBS) może w rzeczywistości nie mieć związku z glutenem – informują badacze na łamach pisma „The Lancet Gastroenterology & Hepatology”.

  • Fot. Fotolia

    Chemiczne pułapki na cząsteczki

    Wykryją gluten w żywności, markery nowotworowe we krwi, toksyczną substancję w środowisku. Czujniki chemiczne wytworzone metodą wdrukowania molekularnego są jak maleńkie pułapki na cząsteczki. Pracuje nad nimi dr Zofia Iskierko w Instytucie Chemii Fizycznej PAN w Warszawie pod kierunkiem prof. Włodzimierza Kutnera.

  • Fot. Fotolia
    Zdrowie

    Ekspert IŻiŻ: Eliminacja glutenu z diety zdrowych ludzi to błąd

    Rezygnując z glutenu narażamy się na choroby związane z większym spożyciem tłuszczów nasyconych, cukru i soli: nadciśnienie, miażdżycę i otyłość - zauważa ekspertka Instytutu Żywności i Żywienia, dr Anna Wojtasik. I tłumaczy, do czego nam gluten.

  • Fot. Fotolia
    Zdrowie

    Lekarze: nie rezygnować z glutenu, bo komuś poprawiło to wyniki sportowe

    Lekarze przyznają, że alergie pokarmowe mogą bardzo utrudnić trening i życie sportowca. Zwracają też uwagę, że nie należy decydować się na popularną dietę bezglutenową tylko dlatego, że jakiś zawodnik dzięki temu zaczął osiągać lepsze wyniki.

  • Zdrowie

    Poznańscy naukowcy poszukują smacznych bezglutenowych receptur

    Opracowanie receptur produktów piekarniczych, które po wypieku atrakcyjnie wyglądają, są smaczne, a w składzie nie zawierają w glutenu - to zadania, którego podjęli się naukowcy z Katedry Towaroznawstwa Żywności Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu.

  • Świat

    Gluten nie zwiększa ryzyka chorób serca

    Nowe badanie, przeprowadzone na ponad 100 tys. uczestników, wykazało, że spożywanie glutenu w żaden sposób nie zwiększa ryzyka chorób serca u osób bez celiakii. Co więcej - eliminacja glutenu może wręcz sercu szkodzić, gdyż pozbawia nas korzystnych dla tego organu produktów pełnoziarnistych.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Ekspert: ortopedia wchodzi w nową erę

  • Raport: co trzeci 8-latek ma nadwagę, a prawie połowa podwyższony cholesterol

  • Sudan/ Grobowiec sprzed 4 tys. lat daje wiedzę o złożonych rytuałach pogrzebowych kultury Kerma

  • Psycholog: świąteczny “cyfrowy detoks” jest niezbędny dla higieny psychicznej

  • Rok w polityce naukowej/ Prof. Jemielniak: kierownictwo resortu nauki chętniej słucha środowiska

  • Fot. Adobe Stock

    Supermasywna czarna dziura większa niż dopuszcza teoria

  • Ekspertka: ból pleców najczęściej nie wynika z dźwigania

  • Niektóre nawyki spowalniają starzenie mózgu nawet o osiem lat

  • Naukowcy pokazali, jak alkohol uszkadza DNA

  • Wysoko przetworzone diety roślinne są szkodliwe dla serca

Fot. Adobe Stock

Norwegia/ Boże Narodzenie w stacji PAN na Svalbardzie szykuje się od maja

Na arktycznych wyspach nie ma drzew, gwiazdek ani dnia i nocy w klasycznym sensie. Boże Narodzenie w jedynej całorocznej polskiej stacji naukowej trzeba więc zaplanować z dokładnością wojskowej operacji - i zrobić to na wiele miesięcy wcześniej - opowiada kierownik stacji w Hornsundzie, dr inż. Marcin Budzyński.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera