PAP © 2017 / Michał Szalast

Śląskie/ Obiekty Szlaku Zabytków Techniki zapraszają w wakacje

Część obiektów Szlaku Zabytków Techniki Woj. Śląskiego, które łącznie ściągnęły do uczestnictwa w niedawnym święcie szlaku – Industriadzie – 84 tys. osób – przygotowała specjalne oferty na wakacje; np. na weekendowe zwiedzanie ma zaprosić bytomska elektrociepłownia.

  • Śląskie/ Doroczna Industriada zgromadziła ponad 84 tys. osób

    Ponad 84 tys. uczestników zgromadziły wydarzenia dorocznej Industriady - święta Szlaku Zabytków Techniki Województwa Śląskiego. W tym roku dla pasjonatów przemysłowej historii regionu przygotowano aż 537 rozmaitych imprez w 47 obiektach w 28 miejscowościach.

Najpopularniejsze

  • Autonomiczny pływak Argo podczas pracy – widoczny na powierzchni morza w trakcie przesyłania danych satelitarnie. Źródło: dr Daniel Rak

    Ekspert: pływaki badawcze Argo można pomylić z torpedami

  • Urząd Morski w Gdyni: kapitan statku "Oceania" nie posiada wystarczających kwalifikacji

  • Start misji Ax-4 z polskim astronautą - 29 maja

  • Prof. Strzelecki: coraz lepiej widać skalę problemu z wykorzystaniem AI w pisaniu publikacji

  • MRiT: Marta Ewa Wachowicz nowym prezesem Polskiej Agencji Kosmicznej

  • Źródło: ESA & NASA/Solar Orbiter/EUI Team, E. Kraaikamp (ROB)

    Solar Orbiter przesłał wyjątkowe zdjęcie Słońca

  • Antybiotyki przed drugim rokiem życia mają związek z otyłością

  • Tlen pod wysokim ciśnieniem pomaga po radioterapii

  • Chiny/ Media: powrót tajkonautów ze stacji kosmicznej opóźniony przez pogodę

  • Palenie wyłącznie e-papierosów zwiększa ryzyko POChP i nadciśnienia

Fot. Adobe Stock

Badanie: wilki wolą dzikie kopytne od bydła i koni

Wilki, pomimo obecności kilku tysięcy wolno wypasanych krów i kilkuset koni w rejonie Ujścia Warty, odżywiają się tam przede wszystkim dzikimi gatunkami ssaków - wykazali naukowcy z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Według badaczy wpływ na to ma sposób wypasu inwentarza oraz niepozbawianie krów rogów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera