Fot. Adobe Stock

Włoskie orzechy pomagają studentom

Zestresowanym studentom w zachowaniu zdrowia psychicznego mogą pomóc włoskie orzechy - twierdzą naukowcy. Szczególnie warto z nich korzystać przed egzaminami.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Orzechy włoskie działając na geny mogą hamować rozwój raka piersi

    Spożywanie orzechów włoskich może hamować rozwój raka piersi i zmniejszać żywotność jego komórek – informuje pismo „Nutrition Research”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Orzechy włoskie związane z mniejszym ryzykiem depresji

    Konsumpcja orzechów włoskich koreluje z mniejszą częstotliwością występowania objawów depresji u osób dorosłych – wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie „Nutrients”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Orzechy włoskie mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2

    Osoby spożywające orzechy włoskie niemal o połowę rzadziej chorują na cukrzycę typu 2 – wynika z amerykańskiego badania NHANES, którego rezultaty opublikowano w sieci.

  • Fot. Fotolia
    Człowiek

    Orzechy włoskie dla zdrowych jelit

    Dieta bogata w orzechy włoskie sprzyja większemu zróżnicowaniu mikrobiomu jelitowego - wynika z badań opublikowanych przez "The Journal of Nutritional Biochemistry".

  • Fot. Fotolia

    Orzechy włoskie zapobiegają rozwojowi choroby Alzheimera

    Dieta zawierająca orzechy włoskie sprzyja poprawie funkcjonowania myszy zagrożonych chorobą Alzheimera – czytamy w „Journal of Alzheimer’s Disease”.

  • Foto: Fotolia

    Orzechy włoskie poprawiają jakość spermy

    Amerykańscy naukowcy udowodnili, że spożywanie codziennej porcji orzechów włoskich może wpływać korzystnie na męskie nasienie. Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie "Biology of Reproduction".

Najpopularniejsze

  • Ilustracja Plesionectes longicollum; autor Peter Nickolaus

    Nowy gatunek pradawnego morskiego gada zidentyfikowano w Niemczech

  • PAP i Uniwersytet Medyczny w Poznaniu zacieśniają współpracę m.in. na rzecz popularyzacji nauki

  • Polacy odkryli najstarsze ślady poruszania się kręgowców po lądzie, pozostawiły je ryby dwudyszne

  • Behawiorystka: żyć jak kot z kotem, czyli źle

  • Ekspert o odnalezieniu szczątków brytyjskiego polarnika: precedens i niezwykły łut szczęścia

  • Fot. Adobe Stock

    Europejskie lasy pochłaniają coraz mniej węgla

  • Leki typu Ozempic odchudzają także z mięśni, co jest groźne dla zdrowia sercowo-naczyniowego

  • Zorganizowane oszustwa naukowe rosną w alarmującym tempie

  • Niskoprzetworzona dieta odchudza skuteczniej niż ultraprzetworzona - przy tej samej kaloryczności

  • Sudoku za trudne dla sztucznej inteligencji

09.06.2025. Na zdjęciu Karolina Zioło-Pużuk. PAP/Marcin Obara

Wiceministra nauki: szkic rozporządzenia o ewaluacji nauki będzie gotowy późną jesienią

Wiceministra nauki Karolina Zioło-Pużuk powiedziała PAP, że szkic rozporządzenia dotyczącego ewaluacji naukowej ma być gotowy późną jesienią. Dodała, że środowisko naukowe postuluje m.in. uwzględnienie w ewaluacji różnic między poszczególnymi dyscyplinami oraz promowanie stałości zatrudnienia.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera