Fot. Fotolia

Spożywanie nawet małych ilości czerwonego i przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci

Spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa - nawet w małych ilościach - może zwiększać ryzyko śmierci z powodu wszystkich przyczyn, a zwłaszcza chorób układu krążenia - dowodzą naukowcy z Loma Linda University Health (USA).

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Czerwone mięso przyczynia się do raka jelita grubego u kobiet

    Kobiety, które nie jedzą czerwonego mięsa, są w znacznie mniejszym stopniu narażone na rozwój raka końcowego odcinka jelita grubego - wynika z badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii i opublikowanych przez "International Journal of Cancer".

  • Wzrost spożycia czerwonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2

    Zwiększenie konsumpcji czerwonego mięsa wiąże się ze wzrostem ryzyka cukrzycy typu 2 – wynika z badań, które łącznie objęły niemal 150 tys. osób z USA. Artykuł na ten temat publikuje internetowe wydanie pisma „JAMA Internal Medicine”.

  • Czerwone mięso szkodliwe dla serca. Winne bakterie

    Naukowcy wiedzą już, dlaczego czerwone mięso zwiększa ryzyko chorób serca. Bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym przekształcają występującą w mięsie L-karnitynę w N-tlenek trimetyloaminy (TMAO), który sprzyja miażdżycy tętnic.

  • Fot. Fotolia

    Czerwone mięso z patelni zwiększa ryzyko raka prostaty

    Spożywanie smażonego i pieczonego czerwonego mięsa może zwiększyć ryzyko raka gruczołu krokowego nawet o 40 proc. - ostrzegają naukowcy za pośrednictwem pisma "Carcinogenesis".

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Czego potrzebują naukowcy, jeśli chodzi o zastosowanie wyników badań? - ankieta

  • Polacy sprawdzili, czy niski poziom lipoproteiny zwiększa ryzyko cukrzycy

  • Dyrektor Europejskiej Agencji Kosmicznej dla PAP: potrzebne przepisy dotyczące kosmosu

  • Kosmiczna farmacja – w ramach polskiej misji naukowcy zbadają polimerowe "osłony" dla leków

  • EKG/ Minister nauki: przyszłość należy do tych, którzy chcą się uczyć cały czas

  • Fot. Adobe Stock

    Naukowcy badają, jak wykorzystać grzybnię w betonie

  • USA/ Harvard pozywa administrację Trumpa za zamrożenie funduszy na badania

  • Kurczaka w kawałkach, o teksturze mięsa, można hodować w laboratorium

  • Francja/ Egiptolog odczytał nieznane dotąd teksty na obelisku na Placu Zgody

  • ESA: powierzchnia mórz ociepla się szybciej niż zakładano

Fot. Adobe Stock

Badanie: setki gatunków płazów znajdą się poza tolerowanym przez nie zakresem temperatur

Do końca wieku przy obecnym tempie wzrostu temperatury na Ziemi prawie 400 gatunków płazów (7,5 proc.) zostanie wypchniętych poza tolerowany przez nie zakres temperatur - pokazuje międzynarodowa prognoza obejmująca ponad 60 proc. gatunków płazów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera