Fot. Adobe Stock

Włókna pochodzenia naturalnego mogą szkodzić bardziej niż plastik

Zastępniki plastiku pochodzenia naturalnego mogą czasami szkodzić przyrodzie bardziej, niż tworzywa sztuczne – pokazało badanie na dżdżownicach. W obecności włókien celulozowych padały one szybciej, niż pod działaniem poliestru.

  • Zdrowie

    Włókna cieńsze od włosa pomogą wyleczyć ubytki kości

    Są milion razy cieńsze od ludzkiego włosa, a mogą zrewolucjonizować inżynierię tkankową - dr inż. Urszula Stachewicz z AGH opracowuje przepis na nanowłókno, które umożliwi odtwarzanie tkanki kostnej. Pierwsze wyniki są bardzo obiecujące - twierdzi badaczka.

  • Nanowłókna mogą stać się drogą ku zagładzie dla nowotworów

    Wprowadzone do organizmu nanowłókna mogą być dla komórek nowotworowych zwodniczo dogodnym szlakiem wędrówki – prosto ku zagładzie – informuje pismo „Nature Materials”.

  • Fot. Fotolia

    Nanowłókna mogą być niebezpieczne

    Wytwarzane nanotechnologicznymi metodami włókienka mogą być równie niebezpieczne, co azbest - informuje pismo "Toxicology Sciences".

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Polska wśród najszybciej sekularyzujących się krajów świata

  • Konkurs Popularyzator Nauki; to ostatnie dni na zgłoszenie

  • Prof. Pyrć: nauka nie jest „drogim hobby”

  • Trwa 42. Zjazd Polskiego Towarzystwa Astronomicznego

  • Ekspertka: w dobie AI artykuł naukowy pozostanie wiodącym sposobem komunikacji naukowej

  • Fot. Adobe Stock

    Żywność ultraprzetworzona ma związek ze stanem zapalnym

  • Pora posiłku może mieć wpływ na zdrowie i długość życia

  • Prawie połowa osób z cukrzycą nie wie o swojej chorobie

  • Wykryto bardzo dziwny rozbłysk gamma

  • W próbce z asteroidy Ryugu wykryto ślady aktywności wodnej

Fot. Adobe Stock

Konkurs Popularyzator Nauki; to ostatnie dni na zgłoszenie

Jeszcze tylko kilka dni - do 15 września - naukowcy, dziennikarze, animatorzy, zespoły i instytucje opowiadające o nauce mogą się zgłaszać do konkursu Popularyzator Nauki.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera