Fot. Adobe Stock

Badania: test stania na jednej nodze dobrze określa stan zdrowia i ryzyko zgonu u osób 50+

U osób po pięćdziesiątce dobrym testem określającym stan zdrowia i ryzyko zgonu jest to, jak długo jesteśmy w stanie ustać na jednej nodze - wykazały badania opublikowane przez PLOS One.

  • Adobe Stock
    Świat

    Osoby maltretowane jako dzieci - narażone na przedwczesny zgon w wieku dorosłym

    Osoby, które doświadczyły maltretowania fizycznego oraz nadużyć seksualnych w dzieciństwie i w wieku nastoletnim mogą być narażone większe ryzyko przedwczesnego zgonu w dorosłości – wynika z pracy, którą publikuje pismo „BMI”.

  • Adobe Stock
    Zdrowie

    Studencki pomysł na prewencję śmierci łóżeczkowej

    Nad urządzeniem do monitorowania czynności życiowych niemowląt podczas snu - a przez to prewencji zespołu nagłego zgonu niemowląt - pracuje zespół z Wydziału Mechanicznego Energetyki i Lotnictwa Politechniki Warszawskiej.

  • Adobe Stock
    Świat

    Ryzyko śmierci od kuli w części USA jest dla młodych mężczyzn większe, niż na wojnie

    Młodzi mężczyźni mieszkający w niektórych rejonach USA są bardziej narażeni na śmierć z użyciem broni palnej niż ci, którzy uczestniczyli w ostatnich wojnach w Iraku i Afganistanie – informuje „JAMA Network Open”.

  • Źródło: Fotolia
    Świat

    Zdjęcie rentgenowskie pozwala przewidzieć zgon

    Analizując zdjęcie klatki piersiowej, sztuczna inteligencja potrafi przewidzieć długoterminowe ryzyko zgonu – informuje pismo "JAMA NETWORK OPEN”.

  • Świat

    Więcej tłuszczów roślinnych w diecie może sprzyjać dłuższemu życiu

    Większa zawartość roślinnych kwasów tłuszczowych w diecie ma związek z dłuższym życiem, przynajmniej u mężczyzn – wykazało badanie, o którym informuje pismo “JAMA Cardiology”.

  • Fot. Fotolia

    Orzechy przedłużają życie

    Codzienne spożywanie pół garści orzechów wyraźnie obniża ryzyko przedwczesnej śmierci – informuje "International Journal of Epidemiology”.

  • Jedzenie orzechów zmniejsza ryzyko zgonu

    Regularne jedzenie orzechów niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych i przyczynia się do redukcji prawdopodobieństwa śmierci z różnych przyczyn nawet o 20 proc. – zawiadamia „New England Journal of Medicine”.

  • Nadmiar kawy niebezpieczny dla zdrowia młodszych osób

    Zbyt duże ilości kawy mogą szkodzić zdrowiu osób poniżej 55. roku życia – wynika z badań, które publikuje pismo "Mayo Clinic Proceedings”.

  • Fot. Fotolia

    Brzuszek groźniejszy niż otyłość

    Ludzie, którzy ważą prawidłowo, ale mają tłuszczową oponkę na brzuchu są bardziej narażeni na przedwczesny zgon niż osoby otyłe – wynika z badań naukowców z USA i Czech.

Najpopularniejsze

  • Fot. SpaceX

    Załoga misji Ax-4 z Polakiem wróciła we wtorek na Ziemię

  • Niemcy/ Polski astronauta: mamy niesamowity ogrom pracy do wykonania, żeby wykorzystać tę misję

  • Nad misją IGNIS pracowało na świecie około tysiąca osób

  • Teorie spiskowe o ISS i lądowaniu na Księżycu nie znikają mimo dowodów naukowych

  • Akademia Kopernikańska i Szkoła Główna Mikołaja Kopernika: niskie finansowanie sparaliżowało pracę

  • Fot. Adobe Stock

    Badanie: zwiększenie aktywności fizycznej w jakimkolwiek wieku może wydłużać życie

  • Portugalczycy i Hiszpanie opracowali pierwszą w historii mapę populacji królika dzikiego

  • Implant może ratować pacjentów z cukrzycą przed niebezpiecznie niskim poziomem cukru we krwi

  • Po menopauzie kobiety rzadziej odczuwają gniew i wrogość

  • Astronomowie zobaczyli sam początek narodzin nowego układu planetarnego

Łódź, 02.07.2025. Sławosz Uznański-Wiśniewski (na ekranie) podczas połączenia wideo na żywo w EC1 w Łodzi. PAP/Marian Zubrzycki

Naukowcy o eksperymentach z misji IGNIS: nadchodzi najbardziej ekscytująca część

Naukowcy, prowadzący swoje eksperymenty w ramach misji IGNIS, z ekscytacją czekają na możliwość analizy danych, zebranych przez Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego. Część z nich czeka też na termin spotkania z polskim astronautą, aby przeprowadzić testy naziemne z jego udziałem.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera