Fot. Adobe Stock

Herby studentów z Prus, Śląska i Pomorza na Uniwersytecie Padewskim

Archiwum Państwowe w Opolu wydało album zawierający herby studentów XVI i XVII wieku studiujących na uniwersytecie w Padwie i pochodzących z ziem związanych z Królestwem Polskim. To kontynuacja prac prowadzonych przez prof. Mirosława Lenarta w ramach obchodów 800-lecia powstania tej uczelni.

  • Fot. Adobe Stock

    Informacje o śladach po Polakach studiujących w Padwie - w internecie

    W sieci dostępne są już informacje o śladach po Polakach studiujących w Padwie. Specjalna strona poświęcona tej tematyce powstała dzięki współpracy Archiwów Państwowych i Uniwersytetu Opolskiego z okazji zbliżającej się 800. rocznicy powstania włoskiej uczelni.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Ekspert: okres złotego wieku finansowania uniwersytetów minął

  • Polska naukowczyni: porosty mogą przetrwać na Marsie

  • List dyrektorów instytutów PAN do posłów z apelem o finansowanie na równi z uczelniami

  • Wiceszef PAN o resorcie nauki: pierwszy rok stracony; teraz chęci są, ale brakuje długofalowej wizji

  • Polacy współautorami narzędzia kryminalistycznego, które odczytuje wiek z DNA

  • ESO/A. Levan, A. Martin-Carrillo et al.

    Tajemniczy rozbłysk może oznaczać, że gwiazda wchłonęła czarną dziurę

  • Nie tylko antybiotyki na stałe zmieniają florę bakteryjną jelit

  • USA/ Udany test rakiety Starship przed planowanymi misjami na Księżyc i Marsa

  • Świat osiągnął pierwszy klimatyczny punkt krytyczny

  • Maltretowanie dzieci zostawia wyraźne ślady na DNA

Toń morska w jurze i w kredzie. Arch. Macieja Pindakiewicza

Ryby zdetronizowały głowonogi i zdominowały oceany na przełomie kredy i jury

Morza w okresie jurajskim nie przypominały tych dzisiejszych, ponieważ wtedy dominowały głowonogi, których najbliżsi dzisiejsi krewniacy to kałamarnice i mątwy. Zmiana nastąpiła na przełomie jury i kredy, kiedy to ryby zaczęły przejmować oceany – wykazały badania paleontologów m.in. z PAN.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera