Dr Agata Sommer i inż. Alicja Niedźwiedzka z Wydziału Chemicznego. Fot. Krzysztof Krzempek/PG

Gdańsk/ Badania nad celulozą pod kątem produkcji wegańskich kiełbas i wędlin

Naukowczyni z Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej bada celulozę pod kątem użycia jej do produkcji wegańskich kiełbas i wędlin. Dzięki swoim właściwościom celuloza bakteryjna jest bardzo dobrą bazą do produkcji różnych wyrobów - podało we wtorek biuro prasowe PG.

  • Fot. materiały prasowe
    Zdrowie

    Naukowcy z ZUT opracowali roślinny „camembert” bez dodatku mleka

    Czy możliwe jest opracowanie roślinnych alternatywy serów pleśniowych, które zachowają wszystkie specyficzne walory smakowe i zapachowe, a jednocześnie będą odpowiednie dla wegan i wegetarian? Naukowcy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie (ZUT) uważają, że tak.

Najpopularniejsze

  • Źródło: Marcin Rosadziński

    Polak najlepszym fotografem Drogi Mlecznej 2025

  • Prof. Duch: rozwój sztucznej inteligencji grozi powierzchownym myśleniem

  • Cmentarzysko ofiar brutalnego najazdu sprzed wieków odkryli polscy archeolodzy w Peru

  • Eksperci: różnorodność kolorystyczna na talerzu to bogactwo składników odżywczych

  • Axiom Space: załoga Ax-4 rozpoczęła kwarantannę przed lotem na orbitę

  • Fot. Adobe Stock

    Myszy mają hierarchię w nosie

  • Daleka galaktyka zaskoczyła astronomów "poprzeczką"

  • Mikroplastik uszkadza odpornościowe komórki płuc

  • Naukowcy: odbudowa lodowców trwałaby bardzo długo

  • Anglia jako pierwsza na świecie zacznie szczepić przeciw rzeżączce

PAP/Radek Pietruszka 15.04.2025

Uznański-Wiśniewski: na kwarantannie przed startem Ax-4 jest kilkadziesiąt osób

Oprócz załogi misji Ax-4 na kwarantannie są pracownicy obsługi – w sumie kilkadziesiąt osób – powiedział PAP polski astronauta Sławosz Uznański-Wiśniewski. Wszyscy pozostaną w odosobnieniu na Florydzie do startu astronautów na Międzynarodową Stację Kosmiczną, zaplanowanego na 8 czerwca.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera