Adobe Stock

Zwykłe mycie nie wystarcza, by usunąć pestycydy z owoców

Mycie owoców i warzyw jest niewystarczające, by w całości usunąć z tych produktów potencjalnie szkodliwe pestycydy - przekonują naukowcy w nowym numerze pisma „Nano Letters”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Naukowcy: pestycydy mogą sprzyjać niektórym nowotworom

    Ryzyko niektórych nowotworów może wzrastać u osób silnie wyeksponowanych na powszechne pestycydy podobnie, jak palenie papierosów. Zagrożenie dotyczy głównie osób mieszkających na terenach zanieczyszczonych tymi związkami.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Nawozy i pestycydy odstraszają zapylające kwiaty trzmiele

    Chemiczne substancje chroniące i wspomagające rośliny zaburzają pole elektryczne kwiatów, co odpędza trzmiele. To z kolei prowadzi do pogorszenia zapylania, a podobnie mogą działać także inne sztuczne substancje.

  • źródło: Adobe Stock
    Zdrowie

    Polacy zbadali, czy - i ile pestycydów - spożywamy wraz z owocami

    Sprzedawane na polskim rynku jabłka i cytrusy są dziś zanieczyszczone pestycydami w znacznie mniejszym stopniu, niż dekadę temu - ustalili naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Przypisują to wprowadzeniu obostrzeń dot. maksymalnego limitu pozostałości pestycydów w owocach.

  • Źródło: Adobe Stock
    Zdrowie

    Prof. Struciński: śladowe pozostałości pestycydów w żywności nie stwarzają ryzyka dla człowieka

    Pestycydy są nam wciąż niezbędne, aby zapewnić żywność rosnącej populacji naszej planety. Śladowe ilości pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w żywności, nie stwarzają ryzyka dla człowieka, a wiele obaw wynika z niezrozumienia i przekazywania niepełnych, często nierzetelnych informacji - uważa dr hab. Paweł Struciński z NIZP PZH-PIB.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Nowy czujnik w pięć minut wykrywa pestycydy w żywności

    Szwedzcy naukowcy opracowali prosty w użyciu sensor, który w kilka minut wykrywa pozostałości pestycydów na spożywczych produktach. Takie substancje pozostają na owocach dosyć często, a dotąd wykrywać można je było tylko profesjonalnymi metodami.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Naukowcy analizują pestycydy w europejskich glebach

    Międzynarodowy zespół badaczy sprawdził ilość pestycydów obecnych w glebach na terenie konwencjonalnych oraz organicznych upraw. Jak twierdzą eksperci, potrzebne są nowe regulacje odnośnie niektórych środków ochrony roślin.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    UE zakaże stosowania pestycydów szkodliwych dla pszczół

    Przedstawiciele państw członkowskich UE poparli w piątek propozycję Komisji Europejskiej zakazującą stosowanie poza szklarniami trzech pestycydów, określanych jako neonikotynoidy, ponieważ są one szkodliwe dla pszczół.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Naukowo potwierdzony sposób na zmycie pestycydów z jabłek

    Skutecznym i tanim sposobem na dokładne usunięcie pestycydów z powierzchni owoców jest wymoczenie ich w roztworze sody oczyszczonej - poinformowali naukowcy z University of Massachusetts w USA.

  • Fot. Fotolia

    Goulson: bez pszczół i trzmieli zostaniemy o chlebie i owsiance

    Dlaczego chronić trzmiele? Bez nich i innych owadów zapylających zostalibyśmy o chlebie i owsiance. A do tego są one obecne na Ziemi znacznie dłużej niż człowiek - podkreśla w rozmowie z PAP brytyjski badacz tych owadów, Dave Goulson.

Najpopularniejsze

  • 11.09.2024. Wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego Andrzej Szeptycki podczas II Kongresu Umiędzynarodowienia w Starym BUWie w Warszawie, 11 bm. Głównym tematem kongresu jest przyszłość polskiej nauki. Wydarzenie organizowane jest przez Narodową Agencją Wymiany Akademickiej i Narodowe Centrum Nauki. PAP/Rafał Guz

    Szeptycki: umiędzynarodowienie będzie warunkiem otrzymania habilitacji i profesury

  • Na UJ powstało narzędzie do walki z wypaleniem zawodowym

  • Ekspertka: strach jest zaraźliwy

  • Wiceminister nauki: zamknięcie Akademii Kopernikańskiej z pożytkiem dla polskiej nauki

  • Polacy na tropie przyczyn poważnej choroby oczu

  • Stolica Zimbabwe - Harare. Źródło: Adobe Stock

    Zimbabwe/ Naukowcy twierdzą, że odkryli lekarstwo na chorobę Alzheimera i czerniaka

  • Ig Noble 2024 przyznane, m.in. za upijanie robaków i demaskowanie stulatków

  • USA/ Pierwszy komercyjny spacer w kosmosie trwał 20 minut

  • Ryzyko globalnego niedoboru wody jest większe, gdy uwzględni się pochodzenie deszczu

  • Nocne marki częściej chorują na cukrzycę

Fot. materiały prasowe

Wrocław/ Rozpoczyna się Dolnośląski Festiwal Nauki

Ponad 1,8 tys. wydarzeń – w tym interaktywne pokazy naukowe, wykłady, warsztaty, wycieczki edukacyjne – znalazło się w programie rozpoczynającego się w sobotę XXVII Dolnośląskiego Festiwalu Nauki. W tym roku impreza przebiega pod hasłem "Trenuj umysł!".

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera