Adobe Stock

Wykazano związek pestycydów z rakiem prostaty

Naukowcy wykazali związek między 22 pestycydami i nowotworami prostaty. Cztery z tych substancji wiązały się ze zwiększonym ryzykiem śmierci z powodu choroby.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Środki chemiczne ograniczają liczebność i różnorodność owadów, zwłaszcza w wyższych temperaturach

    Działanie środków chemicznych nie tylko zmniejsza liczebność populacji owadów, ale też ogranicza ich różnorodność, zwłaszcza w wyższych temperaturach – informują naukowcy na łamach „Science”.

  • Adobe Stock
    Świat

    Zwykłe mycie nie wystarcza, by usunąć pestycydy z owoców

    Mycie owoców i warzyw jest niewystarczające, by w całości usunąć z tych produktów potencjalnie szkodliwe pestycydy - przekonują naukowcy w nowym numerze pisma „Nano Letters”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Naukowcy: pestycydy mogą sprzyjać niektórym nowotworom

    Ryzyko niektórych nowotworów może wzrastać u osób silnie wyeksponowanych na powszechne pestycydy podobnie, jak palenie papierosów. Zagrożenie dotyczy głównie osób mieszkających na terenach zanieczyszczonych tymi związkami.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Nawozy i pestycydy odstraszają zapylające kwiaty trzmiele

    Chemiczne substancje chroniące i wspomagające rośliny zaburzają pole elektryczne kwiatów, co odpędza trzmiele. To z kolei prowadzi do pogorszenia zapylania, a podobnie mogą działać także inne sztuczne substancje.

  • źródło: Adobe Stock
    Zdrowie

    Polacy zbadali, czy - i ile pestycydów - spożywamy wraz z owocami

    Sprzedawane na polskim rynku jabłka i cytrusy są dziś zanieczyszczone pestycydami w znacznie mniejszym stopniu, niż dekadę temu - ustalili naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Przypisują to wprowadzeniu obostrzeń dot. maksymalnego limitu pozostałości pestycydów w owocach.

  • Źródło: Adobe Stock
    Zdrowie

    Prof. Struciński: śladowe pozostałości pestycydów w żywności nie stwarzają ryzyka dla człowieka

    Pestycydy są nam wciąż niezbędne, aby zapewnić żywność rosnącej populacji naszej planety. Śladowe ilości pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w żywności, nie stwarzają ryzyka dla człowieka, a wiele obaw wynika z niezrozumienia i przekazywania niepełnych, często nierzetelnych informacji - uważa dr hab. Paweł Struciński z NIZP PZH-PIB.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Nowy czujnik w pięć minut wykrywa pestycydy w żywności

    Szwedzcy naukowcy opracowali prosty w użyciu sensor, który w kilka minut wykrywa pozostałości pestycydów na spożywczych produktach. Takie substancje pozostają na owocach dosyć często, a dotąd wykrywać można je było tylko profesjonalnymi metodami.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Naukowcy analizują pestycydy w europejskich glebach

    Międzynarodowy zespół badaczy sprawdził ilość pestycydów obecnych w glebach na terenie konwencjonalnych oraz organicznych upraw. Jak twierdzą eksperci, potrzebne są nowe regulacje odnośnie niektórych środków ochrony roślin.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    UE zakaże stosowania pestycydów szkodliwych dla pszczół

    Przedstawiciele państw członkowskich UE poparli w piątek propozycję Komisji Europejskiej zakazującą stosowanie poza szklarniami trzech pestycydów, określanych jako neonikotynoidy, ponieważ są one szkodliwe dla pszczół.

Najpopularniejsze

  • Fot. Wikipedia/ domena publiczna

    O czym pisali do siebie Maria Skłodowska-Curie i Albert Einstein? Wychodzi książka ze zbiorem ich listów

  • Naukowcy z PAN zabiegają o przygotowanie polsko-ukraińskiego podręcznika do historii

  • Wrocław/ Jony srebra wprowadzone do biomateriałów w stomatologii zmniejszają ryzyko infekcji

  • Naukowcy opracowali nową koncepcję projektowania półprzewodników organicznych

  • Najstarsze, największe, najważniejsze - znamy zwycięzców „Archeologicznych Sensacji 2024"

  • Fot. Adobe Stock

    Dokarmianie wiewiórek zmieniło budowę ich czaszek

  • USA/ Rakieta Starship rozpadła się podczas siódmego lotu testowego

  • Pamięć jak sito: fałszywe wspomnienia nie tak łatwo wszczepić

  • Indie/ Pierwszy test dokowania dwóch satelitów zakończony sukcesem

  • Białko MCJ kluczowe dla spalania tłuszczu

Fot. Adobe Stock

Astronom: najbliższe tygodnie to dobry czas na obserwacje jasnych planet

W najbliższych tygodniach, przy dobrej pogodzie, na nocnym niebie można obserwować: Marsa, Jowisza, Wenus i Saturna, zaś Urana i Neptuna - z pomocą np. lunety. Pod koniec lutego dołączy do nich Merkury. Dla amatorów obserwacji to dobry moment na spojrzenie w niebo - powiedział PAP astronom Jerzy Rafalski.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera