Zanieczyszczenie światłem wpływa nie tylko na ludzi, ale także – i to bardzo silnie – na rośliny. Zakłóca ich wzrost, kwitnienie i odporność, co odbija się na ekosystemach, plonach i produkcji żywności. Tymczasem jest to problem, który w stosunkowo łatwy sposób można częściowo ograniczyć - uważają naukowcy.
Obumarły jałowiec znaleziony w fińskiej Laponii, którego wiek określono na 1647 lat, został uznany za najstarszy krzew na świecie – poinformował w czwartek Uniwersytet w Turku.
Ludzie chętniej wybierają mięso niż jego roślinne alternatywy, ale tylko do momentu, kiedy te drugie są droższe lub w podobniej cenie - ustalili badacze z Uniwersytetu Marcina Lutra w Halle-Wittenberg.
Mające przypominać mleko napoje roślinne są wprawdzie mniej uciążliwe dla naturalnego środowiska i nie budzą moralnych zastrzeżeń wegan i wegetarian, jednak ustępują mleku pod względem wartości odżywczych - informują naukowcy na łamach pisma „Food Research International”.
Spożywanie większej ilości białka roślinnego może zmniejszyć ryzyko chorób serca nawet o 27 proc. – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”.
Uprawa imbiru w polskich warunkach klimatycznych jest możliwa – powiedział PAP prof. dr hab. Piotr Szulc z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. O tym, czy polscy rolnicy przekonają się do uprawy tej rośliny zdecyduje rachunek ekonomiczny, a ten - według szacunków - jest bardzo korzystny – dodał.
Dzięki zastosowaniu nowoczesnej technologii badania DNA udało się odkryć nowe gatunki stokrotek - informuje "South African Journal of Botany".
Mimo że wyspy zajmują ok. 5 procent powierzchni lądów, są siedliskiem do 31 proc. gatunków roślin – dowodzą naukowcy na łamach tygodnika „Nature”.
Zanieczyszczenie azotem prowadzi do ubożenia różnorodności gatunkowej roślin wiążących azot atmosferyczny – wynika z badań międzynarodowego zespołu naukowców, w którym znaleźli się również Polacy.
Dym papierosowy szkodzi nie tylko ludziom, ale i roślinom - dowiodły wspólne badania naukowców ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i Uniwersytetu Jagiellońskiego. Zarówno palenie klasycznych wyrobów tytoniowych, jak i używanie e-papierosów znacznie ogranicza fotosyntezę.