Fot. Adobe Stock

Zanieczyszczenie światłem to ogromny problem dla roślin

Zanieczyszczenie światłem wpływa nie tylko na ludzi, ale także – i to bardzo silnie – na rośliny. Zakłóca ich wzrost, kwitnienie i odporność, co odbija się na ekosystemach, plonach i produkcji żywności. Tymczasem jest to problem, który w stosunkowo łatwy sposób można częściowo ograniczyć - uważają naukowcy.

  • Fot. Marco Carrer
    Świat

    Finlandia/ W Laponii odkryto najstarszy krzew na świecie; ma około 1650 lat

    Obumarły jałowiec znaleziony w fińskiej Laponii, którego wiek określono na 1647 lat, został uznany za najstarszy krzew na świecie – poinformował w czwartek Uniwersytet w Turku.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Ludzie wybieraliby roślinne alternatywy mięsa, gdyby ich cena była niższa

    Ludzie chętniej wybierają mięso niż jego roślinne alternatywy, ale tylko do momentu, kiedy te drugie są droższe lub w podobniej cenie - ustalili badacze z Uniwersytetu Marcina Lutra w Halle-Wittenberg.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

    Mające przypominać mleko napoje roślinne są wprawdzie mniej uciążliwe dla naturalnego środowiska i nie budzą moralnych zastrzeżeń wegan i wegetarian, jednak ustępują mleku pod względem wartości odżywczych - informują naukowcy na łamach pisma „Food Research International”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Więcej białka roślinnego to mniejsze ryzyko dla serca

    Spożywanie większej ilości białka roślinnego może zmniejszyć ryzyko chorób serca nawet o 27 proc. – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”.

  • Fot. Adobe Stock
    Życie

    Poznań/ Prof. Szulc: uprawa imbiru w polskich warunkach klimatycznych jest możliwa

    Uprawa imbiru w polskich warunkach klimatycznych jest możliwa – powiedział PAP prof. dr hab. Piotr Szulc z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. O tym, czy polscy rolnicy przekonają się do uprawy tej rośliny zdecyduje rachunek ekonomiczny, a ten - według szacunków - jest bardzo korzystny – dodał.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Nowe gatunki stokrotek odkryte dzięki udoskonalonej technologii DNA

    Dzięki zastosowaniu nowoczesnej technologii badania DNA udało się odkryć nowe gatunki stokrotek - informuje "South African Journal of Botany".

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Wyspy enklawami różnorodności roślinnej

    Mimo że wyspy zajmują ok. 5 procent powierzchni lądów, są siedliskiem do 31 proc. gatunków roślin – dowodzą naukowcy na łamach tygodnika „Nature”.

  • Fot. Adobe Stock
    Życie

    Zanieczyszczenie azotem prowadzi do ubożenia różnorodności gatunkowej roślin wiążących azot

    Zanieczyszczenie azotem prowadzi do ubożenia różnorodności gatunkowej roślin wiążących azot atmosferyczny – wynika z badań międzynarodowego zespołu naukowców, w którym znaleźli się również Polacy.

  • Źródło: SGGW
    Życie

    Papierosy szkodzą także roślinom

    Dym papierosowy szkodzi nie tylko ludziom, ale i roślinom - dowiodły wspólne badania naukowców ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i Uniwersytetu Jagiellońskiego. Zarówno palenie klasycznych wyrobów tytoniowych, jak i używanie e-papierosów znacznie ogranicza fotosyntezę.

Najpopularniejsze

  • 07.05.2025. Policyjny radiowóz przed wejściem na teren Kampusu Głównego UW w Warszawie. PAP/Radek Pietruszka

    Brutalne zabójstwo na UW - nie żyje kobieta

  • Ekspert: ptaki rywalizują o przestrzeń do śpiewu jak o pożywienie

  • Naukowcy podczas misji IGNIS zbadają pulsometr astronauty z czujnikiem na bazie nanomateriałów MXene

  • Dni Narodowego Centrum Nauki - już 12 i 13 maja w Rzeszowie

  • W ramach misji IGNIS naukowcy przetestują urządzenie do sterowania komputerem za pomocą mózgu

  • Fot. Adobe Stock

    UE/ PE za zmianą statusu ochrony wilków w Unii Europejskiej, co umożliwi ich odstrzał

  • Ultradźwiękowe ładowanie akumulatorów

  • Naukowcy: rekin gryzie również w samoobronie

  • Francja/ Szefowa KE: UE chce przyciągnąć naukowców ze świata, w tym z USA

  • Minecraft może pomóc zrozumieć proces społecznego uczenia się

Fot. Adobe Stock

Badanie: wilki wolą dzikie kopytne od bydła i koni

Wilki, pomimo obecności kilku tysięcy wolno wypasanych krów i kilkuset koni w rejonie Ujścia Warty, odżywiają się tam przede wszystkim dzikimi gatunkami ssaków - wykazali naukowcy z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Według badaczy wpływ na to ma sposób wypasu inwentarza oraz niepozbawianie krów rogów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera