Fot. Adobe Stock

Tajlandia/ Nadzwyczajny zakwit planktonu zabija morskie zwierzęta, naukowcy obwiniają zanieczyszczenie i zmiany klimatu

Zakwit nadzwyczaj grubej warstwy planktonu u wybrzeża Tajlandii stworzył „martwą strefę” w morzu i spowodował duże straty dla hodowców małży. Naukowcy wiążą to zjawisko z zanieczyszczeniem środowiska i zmianami klimatu – podała w środę agencja Reutera.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Plankton jest odporny na brak składników odżywczych

    Fosforany w wodach powierzchniowych oceanu stanowią ważny czynnik wzrostu i dywersyfikacji planktonu. Naukowcy stworzyli mapę rozmieszczenia tych związków w oceanach i uznali, że fitoplankton jest odporniejszy na niedobory składników odżywczych, niż do tej pory uważano - informuje pismo„Science Advances”.

  • Świat

    Zmiany klimatu to również więcej rtęci w planktonie

    Na skutek zmian klimatycznych może nastąpić siedmiokrotne zwiększenie zawartości metylortęci w zooplanktonie żyjącym w morzach i jeziorach - alarmują szwedzcy naukowcy w piśmie "Science Advances".

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Księżyc rządzi migracją arktycznego planktonu

    Podczas arktycznej nocy mikroskopijne organizmy migrują, kierując się zmianami jasności księżycowego światła - informuje pismo „Current Biology”.

  • Fot. PAP/EPA/ DEAN LEWINS 10.01.2012

    Plankton morski - motorem powstawania chmur

    Dla tworzenia jasnych chmur na niebie, odbijających więcej promieni Słońca ku niebu, ważny może być morski plankton. Wyniki badań dotyczących Oceanu Południowego przedstawiono w "Science Advances".

  • Będzie coraz mniej planktonu

    Ilość fitoplanktonu i zooplanktonu może spaść odpowiednio o 6 i 11 proc. przed końcem obecnego wieku w wyniku ocieplania się wód oceanicznych - alarmują naukowcy na łamach magazynu "Global Change Biology".

  • Fot. Fotolia

    Badajcie plankton, obywatele!

    Naukowcy wzywają żeglarzy, rybaków i marynarzy z całego świata do włączenia się w obywatelski program badań nad morskim fitoplanktonem – informuje serwis „BBC News/Science”.

  • Oceaniczny plankton może chłonąć nawet dwa razy więcej węgla, niż sądzono

    Modele ilustrujące krążenie dwutlenku węgla w oceanach na Ziemi wymagają korekty – twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Kalifornii w Irvine i ich współpracownicy piszący w „Nature Geoscience”. Ich zdaniem biliony komórek planktonu, jakie unoszą się blisko powierzchni ciepłych wód na świecie, mają w sobie o wiele więcej węgla, niż dotychczas uważano.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Polacy sprawdzili, czy niski poziom lipoproteiny zwiększa ryzyko cukrzycy

  • Dyrektor Europejskiej Agencji Kosmicznej dla PAP: potrzebne przepisy dotyczące kosmosu

  • Czego potrzebują naukowcy, jeśli chodzi o zastosowanie wyników badań? - ankieta

  • Kosmiczna farmacja – w ramach polskiej misji naukowcy zbadają polimerowe "osłony" dla leków

  • EKG/ Minister nauki: przyszłość należy do tych, którzy chcą się uczyć cały czas

  • Fot. Adobe Stock

    ESA: powierzchnia mórz ociepla się szybciej niż zakładano

  • Psychologowie: relacje ludzi ze sztuczną inteligencją rodzą poważne dylematy etyczne

  • Nawet do 17 proc. ziem uprawnych na świecie - skażone toksycznymi metalami ciężkimi

  • Naukowcy badają, jak wykorzystać grzybnię w betonie

  • USA/ Harvard pozywa administrację Trumpa za zamrożenie funduszy na badania

16.04.2025. Na zdjęciu dyrektor generalny Europejskiej Agencji Kosmicznej Josef Aschbacher podczas wywiadu dla Polskiej Agencji Prasowej, przed drugim dniem III Konferencji Bezpieczeństwa ESA na Zamku Królewskim w Warszawie. PAP/Radek Pietruszka

Szef ESA o odkrywaniu kosmosu: to wręcz niewiarygodne, ile robi Europa przy relatywnie niewielkich środkach

W rozmowie z PAP szef Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA) Josef Aschbacher ocenił, że "wręcz niewiarygodne" jest, jak dużo Europa robi w kwestii odkrywania przestrzeni kosmicznej przy "relatywnie niewielkich środkach", jakimi dysponuje. Jeśli jednak nie zwiększymy finansowania, uciekną nam największe talenty - wskazał.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera