Fot. Adobe Stock

Soja może poprawiać intelekt dzieci

Dzieci w wieku szkolnym, które konsumowały więcej obecnych w soi izoflawonów lepiej radziły sobie z intelektualnymi zadaniami - wykazali naukowcy z z University of Illinois Urbana-Champaign (USA).

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Naukowiec: kiełki soczewicy bogatsze w naturalne przeciwutleniacze niż same nasiona

    Soczewica to cenne źródło związków fenolowych, które w ludzkim organizmie pełnią rolę naturalnych przeciwutleniaczy. Naukowiec z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie przypomina, że największa ich zawartość jest w kiełkach.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Odpady sojowe mogą pomóc zwalczać otyłość

    Sfermentowane odpady sojowe, czyli tzw. okara, mogą poprawiać metabolizm tłuszczów i łagodzić skutki otyłości spowodowanej dietą - odkryli naukowcy z Japonii i Singapuru. O wynikach swoich ustaleń poinformowali za pośrednictwem czasopisma „Metabolites”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Soja pomocna w leczeniu raka tkanki kostnej

    Związki wyizolowane z nasion soi hamują rozwój nowotworu tkanki kostnej i przyspieszają regenerację – informują naukowcy z Washington State University.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Lokalny bób lepszy dla klimatu niż importowana soja

    Lokalnie uprawiany bób jest mniej uciążliwy dla środowiska naturalnego, niż sprowadzana zza oceanu soja, i może ją zastąpić jako roślinne źródło białka – informuje pismo „Foods”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Jedzenie tofu korzystne dla serca

    Jedzenie tofu i innych pokarmów zawierających większe ilości izoflawonoidów wiąże się z umiarkowanie niższym ryzykiem chorób serca, szczególnie u młodszych kobiet i tych, które po menopauzie nie przyjmują hormonów – informuje „Circulation”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Soja może zapobiegać skutkom ubocznym palenia marihuany

    Związek zawarty w nasionach soi zapobiega uszkodzeniom wyściółki naczyń krwionośnych i może niwelować negatywny wpływ rekreacyjnego i medycznego stosowania marihuany - informują naukowcy.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Białko pochodzące z soi może obniżać poziom "złego" cholesterolu

    Spożywanie białka pochodzącego z soi może przyczyniać się do spadku poziomu "złego" cholesterolu we krwi – wskazuje analiza kanadyjskich naukowców, którą publikuje pismo „Journal of Nutrition”.

  • Źródło: Fotolia
    Świat

    Dieta bogata w soję może wzmacniać kości kobiet

    Białko zawarte w soi może przeciwdziałać negatywnemu wpływowi, jaki menopauza wywiera na zdrowie kości oraz na metabolizm kobiet - odkryli naukowcy University of Missouri. Co więcej, uważają oni, że białko to może mieć również dobroczynny wpływ na wytrzymałość kości u pań młodszych, które jeszcze nie weszły w wiek menopauzalny.

  • Świat

    Soja korzystna dla niektórych kobiet z rakiem piersi

    Produkty sojowe mogą korzystnie wpływać na pacjentki z rakiem piersi pozbawionym receptorów estrogenowych - wynika z badań opublikowanych w piśmie "Cancer".

Najpopularniejsze

  • Fot. SpaceX

    Załoga misji Ax-4 z Polakiem wróciła we wtorek na Ziemię

  • Niemcy/ Polski astronauta: mamy niesamowity ogrom pracy do wykonania, żeby wykorzystać tę misję

  • Nad misją IGNIS pracowało na świecie około tysiąca osób

  • Teorie spiskowe o ISS i lądowaniu na Księżycu nie znikają mimo dowodów naukowych

  • Akademia Kopernikańska i Szkoła Główna Mikołaja Kopernika: niskie finansowanie sparaliżowało pracę

  • Fot. Adobe Stock

    Badanie: zwiększenie aktywności fizycznej w jakimkolwiek wieku może wydłużać życie

  • Portugalczycy i Hiszpanie opracowali pierwszą w historii mapę populacji królika dzikiego

  • Implant może ratować pacjentów z cukrzycą przed niebezpiecznie niskim poziomem cukru we krwi

  • Indie/ Naukowcy: udział w misji Ax-4 to kolejny krok w realizacji strategii kosmicznej kraju

  • W trzecią rocznicę pracy, Webb zbadał Mgławicę Kocia Łapa

Łódź, 02.07.2025. Sławosz Uznański-Wiśniewski (na ekranie) podczas połączenia wideo na żywo w EC1 w Łodzi. PAP/Marian Zubrzycki

Naukowcy o eksperymentach z misji IGNIS: nadchodzi najbardziej ekscytująca część

Naukowcy, prowadzący swoje eksperymenty w ramach misji IGNIS, z ekscytacją czekają na możliwość analizy danych, zebranych przez Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego. Część z nich czeka też na termin spotkania z polskim astronautą, aby przeprowadzić testy naziemne z jego udziałem.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera