Fot. Adobe Stock

Naukowcy: fermentowane buraki i czerwona kapusta dobre dla cukrzyków

Wprowadzenie fermentowanych buraków i kapusty czerwonej do diety może być pomocne w profilaktyce chorób dietozależnych - wykazali naukowcy z Olsztyna. Dowiedli, że może też chronić przed przewlekłymi stanami zapalnymi w tych chorobach.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Związki obecne w aronii i czerwonej kapuście mogą pomóc w walce z chorobami mózgu

    Związki, którym aronia i czerwona kapusta zawdzięczają swój kolor, przenikają do płynu mózgowo-rdzeniowego – wykazali naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. Oznacza to, że mogą one odegrać rolę w prewencji różnych chorób neurologicznych.

  • Fot. Fotolia

    Do ostatniej kropli... kapusty

    Naukowcy znaleźli przepis na wyciśnięcie maksymalnej ilości soku z kapusty i wydzielenie zawartych w nim substancji grzybobójczych i bakteriobójczych. Wytworzony na bazie soku preparat może zastąpić środki chemiczne używane do ochrony roślin czy owoców.

  • Kapusta jest zdrowsza, gdy nie traci rytmu

    Zebrana z pola kapusta zachowuje nawet trzy razy więcej przeciwnowotworowych substancji, jeśli jest przechowywana w warunkach naśladujących naturalny rytm dnia i nocy – informuje pismo "Current Biology”.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Epigenetyk: badanie superstulatki pokazuje, że starzenie można spowalniać

  • Resort nauki planuje czasowe złagodzenie zasad ewaluacji

  • Nobel 2025 z fizyki za odkrycia, które wpłynęły na rozwój technologii kwantowych

  • Warszawa/ Kryzysowa sytuacja finansowa CAMK PAN; MNiSW: nie mamy podstaw, by udzielić wsparcia

  • Resort nauki ogłosił rok 2026 rokiem popularyzacji nauki

  • Fot. Adobe Stock

    Marsjańskie sondy ESA zarejestrowały kometę 3I/ATLAS

  • Im dłużej przed ekranem, tym gorzej w szkole

  • Mikroplastik może zmieniać mikrobiom

  • Zarówno napoje słodzone cukrem, jak i sztucznymi słodzikami zwiększają ryzyko chorób wątroby

  • Austria/ Naukowcy wykorzystują autobusy do badania populacji owadów

Toń morska w jurze i w kredzie. Arch. Macieja Pindakiewicza

Ryby zdetronizowały głowonogi i zdominowały oceany na przełomie kredy i jury

Morza w okresie jurajskim nie przypominały tych dzisiejszych, ponieważ wtedy dominowały głowonogi, których najbliżsi dzisiejsi krewniacy to kałamarnice i mątwy. Zmiana nastąpiła na przełomie jury i kredy, kiedy to ryby zaczęły przejmować oceany – wykazały badania paleontologów m.in. z PAN.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera