Naukowcy: jedzenie łatwo jest obrzydzić

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Jedzenie łatwo jest obrzydzić - zauważają naukowcy, relacjonując eksperyment, który to potwierdził: gdy ktoś patrzył na inną osobą jedzącą warzywa z niesmakiem, sam przestawał mieć na nie ochotę. Przeciwnego efektu naukowcy nie zauważyli.

Ludzie, obserwując innych, uczą się, które zachowania są korzystne, a których warto unikać. To jedno z najsilniejszych społecznych oddziaływań – zauważają naukowcy z Aston University (W. Brytania).

Zespół ten sprawdził tę zasadę odnośnie jedzenia warzyw. W ramach eksperymentu dwieście młodych kobiet obserwowało, jak inna osoba jadła surowe brokuły, i oceniało własną chęć na taki przysmak.

„Wykazaliśmy, że patrzenie, jak inni jedli surowe warzywa z negatywnym wyrazem twarzy, obniżało chęć kobiet na to warzywo. Jednak w odwrotnej sytuacji chęć zjedzenia go nie wzrastała. Pokazuje to siłę oddziaływania widoku niechęci innych osób" – mówi dr Katie Edwards kierująca badaniem opisanym w magazynie "Frontiers in Psychology".

Wcześniejsze badania pokazywały tymczasem, że silniej oddziałuje raczej obserwowanie pozytywnych reakcji innych ludzi. Jednak w eksperymencie z brokułami tak się nie działo.

"Patrzenie, jak inni jedzą surowe brokuły z pozytywnym wyrazem twarzy, nie zwiększało chęci na ich zjedzenie" – zaznacza dr Edwards.

Naukowcy proponują możliwe wyjaśnienie sugerując, że silna reakcja na obrzydzenie może chronić ludzi przed zatruciami. Jednocześnie uśmiechanie się w czasie jedzenia może nie być typowym wyrazem szczególnej aprobaty dla danego posiłku.

"Wynik ten może sugerować, że obserwowanie, jak ktoś spożywa surowe warzywa z pozytywnym wyrazem twarzy, nie jest skuteczną strategią zwiększania spożycia warzyw u dorosłych" – twierdzi badaczka.

Choć eksperyment był przeprowadzony na osobach dorosłych, prawdopodobnie jego wyniki można odnieść także do dzieci, szczególnie, że one częściej nie lubią jeść warzyw. "Jeśli na przykład dziecko zobaczy u rodzica wyraz niechęci w czasie jedzenia warzyw, może to mieć negatywne konsekwencje dla chęci ich zjadania przez dziecko" – wyjaśnia dr Edwards.

Wiele jeszcze, jednak pozostaje do zbadania – twierdzą naukowcy. Sprawdzenia wymaga na przykład, czy opisany efekt rzeczywiście wpływa na spożycie warzyw. (PAP)

Marek Matacz

mat/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Badania/Po Covid-19 przez trzy lata dwukrotnie większe ryzyko zawału serca, udaru mózgu i zgonu

  • Fot. Adobe Stock

    Kanada/ Szkorbut jest wciąż zagrożeniem i musi być brany pod uwagę w stawianiu diagnozy

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera