Chude czerwone mięso może być ważnym składnikiem zbilansowanej diety, korzystnej dla zdrowia serca i jelit. O takich wnioskach z badań przeprowadzonych na małej grupie osób naukowcy poinformowali na łamach pisma „Nutrients”.
Wcześniejsze badania wskazywały, że regularne spożywanie dużych ilości zawierającego cholesterol czerwonego mięsa (zwłaszcza smażonego oraz w postaci wędlin) sprzyja nowotworom, chorobom serca, naczyń oraz jelit.
Niedawne badanie przeprowadzone przez naukowców z Purdue University (USA) na małej grupie osób każe jednak sądzić, że przestrzeganie stałego schematu żywieniowego, który obejmuje chude czerwone mięso, może przyczynić się do równowagi mikrobiomu jelitowego i wspierać zdrowie układu krążenia.
Naukowcy biorący udział w badaniu ocenili skutki przyjęcia, a następnie - okresowego zaprzestania zdrowego schematu żywieniowego w stylu amerykańskim, który obejmował trzy uncje (85 gramów) chudego czerwonego mięsa (wołowiny i wieprzowiny) dziennie u zdrowych młodych dorosłych.
Celem badania było zrozumienie, w jaki sposób cykliczne włączanie i wyłączanie zbilansowanej diety przez trzy kontrolowane cykle wpływa na markery stanu zdrowia, a zwłaszcza - na różnorodność mikrobiomu jelitowego i wskaźniki układu krążenia.
"Za każdym razem, gdy uczestnicy przyjmowali zdrowy wzorzec żywieniowy, skład ich mikrobioty jelitowej zmieniał się na korzystny, a markery sercowo-naczyniowe, takie jak cholesterol LDL, wykazywały poprawę i były stale powiązane ze zmianami dotyczącymi bakterii jelitowych" — wyjaśnił główny badacz, prof. Wayne Campbell z katedry nauk żywieniowych i główny autor badania (DOI: 10.3390/nu16213619).
Uzyskane wyniki sugerują również, że mikrobiota jelitowa może odgrywać znaczącą rolę w tym, jak dieta wpływa na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Wydają się też podkreślać, że chude czerwone mięso - o ile spożywane jest jako część zbilansowanej, zdrowej diety - może nie mieć negatywnego wpływu na zdrowie jelit lub serca.
Badanie podkreśla dwa ważne wnioski. Po pierwsze, przerywane zdrowe odżywianie może przynosić korzyści za każdym razem, gdy jest wznawiane. Po drugie, utrzymywanie zrównoważonej diety w czasie może dawać bardziej stabilne wyniki.
Powrót do "zwykłej" diety (która nie była ograniczona do zdrowego amerykańskiego wzorca żywieniowego) w ciągu kilku tygodni odwrócił korzystne zmiany mikrobioty i poprawę zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Wprawdzie zdrowy wzorzec żywieniowy szybko (w ciągu zaledwie trzech tygodni) poprawiał profile lipidowe surowicy, jednak - aby utrzymać te korzyści - prawdopodobnie konieczne byłoby jego stałe utrzymanie.
"Lepiej konsekwentnie stosować zdrową dietę, aby wspierać długoterminowe wyniki zdrowotne" — sugeruje dr Campbell.
Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Purdue objęło 17 zdrowych młodych dorosłych w ciągu trzech trzytygodniowych cykli (przyjmowania, zaprzestania i ponownego przyjmowania) kontrolowanego, zdrowego wzorca żywieniowego, aby ocenić wpływ na mikrobiotę jelitową i markery zdrowia układu krążenia. Przerywane cykle zdrowego odżywiania były korzystne. Naukowcy zaobserwowali jednak, że najbardziej trwałe ulepszenia, dotyczące różnorodności mikrobioty jelitowej i markerów układu krążenia, takich jak cholesterol LDL, zaobserwowano przy stałym przestrzeganiu zbilansowanej diety, która obejmowała chude czerwone mięso wołowe lub wieprzowe. (PAP)
Paweł Wernicki
pmw/ zan/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.