
Niekorzystna dieta, obfitująca w wysoce przetworzoną żywność, może wpływać na zbyt wczesne rozpoczęcie miesiączkowania u dorastającej dziewczynek – wykazały badania amerykańskie. Zbyt wczesna miesiączka jest niekorzystna, zwiększa u kobiet ryzyko wielu groźnych schorzeń, np. nowotworów.
Wiek, w jakim u dziewczynek pojawia się pierwsza miesiączka, zależy od wielu czynników, zarówno genetycznych, jak i środowiskowych. W tym drugim przypadku istotny wpływ może mieć dieta. Wskazują na to badania, jakie opublikowało pismo "Human Reproduction", a którymi objęto ponad 7,5 tys. dzieci w wieku od 9. do 14. roku życia.
Wynika z nich, że tzw. dieta prozapalna zwiększa u dziewczynek ryzyko przedwczesnego miesiączkowania aż o 15 proc. Z kolei zdrowa dieta, tzw. przeciwzapalna, zmniejsza je o 8 proc. Dieta prozapalna to taka, która obfituje w produkty wysoce przetworzone i o wysokim wskaźniku glikemicznym, a także w tłuszcze zwierzęce, czerwone mięso oraz słodkie napoje gazowane. Dieta przeciwzapalna powinna zawierać produkty o niskim wskaźniku glikemicznym oraz duże ilości błonnika, w tym duże ilości warzyw i owoców oraz kwasów tłuszczowy jedno- i wielonienasyconych.
Główna autorka badań dr Holly Harris z Fred Hitch Cancer Center w Seattle twierdzi, że dieta jest niezależnym czynnikiem ryzyko przedwczesnego miesiączkowania. Nie zależy ono tylko od otyłości, do jakiej już w okresie dojrzewania i dorastania może prowadzić zbyt kaloryczne odżywiania się, obfitujące w tłuszcze zwierzęca oraz cukier. "Tego związku nie można wytłumaczyć jedynie wpływem diety na masę ciała" – podkreśla w wypowiedzi dla CNN.
Wpływ nadmiernej masy ciała na wczesne miesiączkowanie tłumaczono tym, że na skutek nagromadzenia w organizmie większej ilości tłuszczu wydzielane są hormony sprzyjające wczesnemu dojrzewaniu. I taki związek występuje. Jednak z najnowszych badań wynika, że nawet po uwzględnieniu wskaźnika masy ciała również rodzaj stosowanej diety może wpływać na wczesne rozpoczęcie miesiączkowania u dziewczynek.
"Są zatem jeszcze inne powiązania wymagające zbadania" – twierdzi dr Zifan Wang z Harvard T.H. Chan School of Public Health, który nie uczestniczył w najnowszych badaniach.
Na wczesne miesiączkowanie wpływają też inne czynniki, takie jak zanieczyszczenie powietrza oraz używanie kosmetyków zawierających substancje chemiczne, które mogą zakłócać równowagę hormonalną w organizmie, w tym również hormonów płciowych, takie jak ftalany.
Dr Harris przyznaje, że nie mamy wpływu na wszystkie czynniki, które przyśpieszają miesiączkowanie u dziewczynek - ale od nas zależy to, co spożywają dzieci. "Nasze badania jeszcze bardziej potwierdzają, jak ważna jest zdrowa dieta oraz sposób odżywiania się nastolatków szkole" - zaznacza.
Specjalista ostrzega, że zbyt wczesna miesiączka jest niekorzystna dla zdrowia. U dorosłych kobiet zwiększa ryzyko wielu groźnych schorzeń, takich jak rak piersi, cukrzyca i choroby sercowo-naczyniowe. (PAP)
Zbigniew Wojtasiński
zbw/ zan/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.