Uznański-Wiśniewski dla PAP: na ISS gospodarka zasobami w obiegu niemal zamkniętym

, 07.07.2025. Połączenie na żywo z przebywającym na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej polskim astronautą Sławoszem Uznańskim-Wiśniewskim, 7 bm. w stołecznym Centrum Nauki Kopernik. Wydarzenie odbywa się w ramach programu ARISS, umożliwiającego uczniom na całym świecie kontakt z astronautami na stacji ISS. (ad) PAP/Albert Zawada
, 07.07.2025. Połączenie na żywo z przebywającym na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej polskim astronautą Sławoszem Uznańskim-Wiśniewskim, 7 bm. w stołecznym Centrum Nauki Kopernik. Wydarzenie odbywa się w ramach programu ARISS, umożliwiającego uczniom na całym świecie kontakt z astronautami na stacji ISS. (ad) PAP/Albert Zawada

Wszystkie zasoby na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej są limitowane i bardzo cenne, ponieważ trzeba je dostarczyć z Ziemi. Nawet 98 proc. wody poddawane jest recyklingowi – poinformował astronauta Sławosz Uznański-Wiśniewski podczas konferencji prasowej z pokładu ISS.

W poniedziałek astronauta Sławosz Uznański-Wiśniewski, przebywający na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej, odpowiadał na pytania polskich dziennikarzy podczas konferencji prasowej.

PAP poprosiła go o opisanie, jak wygląda recykling wody i gospodarowanie odpadami na ISS.

– Wszystkie zasoby na stacji kosmicznej są niezwykle ograniczone. Wszystko, co mamy jako astronauci, jest dostarczane misjami cargo lub lotami załogowymi z Ziemi. Zasoby są niezwykle cenne. Na stacji kosmicznej mamy prawdopodobnie najbardziej rozwinięty system gospodarowania zasobami – w obiegu niemal zamkniętym – powiedział astronauta.

Zwrócił uwagę na zaawansowany system recyklingu wody: odzyskiwana jest niemal w całości – z atmosfery stacji, z pary wodnej, a także z moczu.

Dodał, że odzysk wody sięga od 90 do 98 proc., co oznacza, że jedynie kilka procent wody zużywanej na stacji nie może zostać ponownie wykorzystane.

Jeśli chodzi o odpady i śmieci – wszystkie są sortowane. To, co może zostać ponownie użyte, jest wykorzystywane na miejscu.

– Cała logistyka została przemyślana tak, by generować jak najmniej odpadów, ponieważ ich usuwanie stanowi poważny problem – zaznaczył astronauta.

Wyjaśnił, że na ISS śmieci dzieli się ogólnie na „suche” – takie jak opakowania po elementach użytych do eksperymentów lub opakowania po żywności – oraz „mokre”, czyli głównie odpady kuchenne i biologiczne.

– Są one ładowane do statków cargo, które po zakończeniu misji nie wracają na Ziemię, lecz spalają się w atmosferze – dodał.

Polski astronauta na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej prowadzi eksperymenty w ramach polskiej misji technologiczno-naukowej IGNIS. Jak podała Polska Agencja Kosmiczna, stan wykonania celów misji to obecnie 78,6 proc.

"Nieuchronnie zbliżamy się ku końcowi misji IGNIS" - napisała POLSA w raporcie opublikowanym w nocy z niedzieli na poniedziałek.

Ludwika Tomala (PAP)

lt/ bar/ js/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • , 07.07.2025. Połączenie na żywo z przebywającym na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej polskim astronautą Sławoszem Uznańskim-Wiśniewskim, 7 bm. w stołecznym Centrum Nauki Kopernik. Wydarzenie odbywa się w ramach programu ARISS, umożliwiającego uczniom na całym świecie kontakt z astronautami na stacji ISS. (ad) PAP/Albert Zawada

    Uznański-Wiśniewski: przez okno ISS nie widać granic, tylko piękną planetę

  • Fot. Adobe Stock

    POLSA: 10. dnia misji polski astronauta pracował nad eksperymentami i prowadził działania edukacyjne

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera