Kursy gotowania kluczem do zdrowego jedzenia

Krótkie kursy dla rodziców małych dzieci trwale zmieniają na lepsze sposób odżywiania rodzin – wynika z badań, o których informuje serwis „BBC News/Health”.

Jak wykazały ankiety przeprowadzone w Szkocji wśród uczestników finansowanych przez rząd kursów, ich efekty były nie tylko doraźne. Rok później w rodzinach tych spożywano więcej warzyw i owoców oraz mniej posiłków gotowych. Absolwenci kursów lepiej także radzili sobie z gotowaniem według przepisu i byli bardziej pewni siebie w sprawach kulinarnych.

Zdaniem naukowców z University of Glasgow jeszcze lepsze wyniki dałyby powtórne kursy utrwalające nabytą wiedzę.

Choć w Wielkiej Brytanii organizowane są liczne kursy na temat odżywania i gotowania, finansowane z lokalnych funduszy, niewiele dotąd było wiadomo o ich skuteczności.

Szkockie kusy finansowane przez rząd były przeznaczone dla rodziców dzieci w wieku przedszkolnym i trwały od czterech do ośmiu tygodni. Dotyczyły prowadzenie budżetu, zasad odżywiania oraz gotowania prostych potraw.(PAP)

pmw/ ula/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Komórki macierzyste mogą uratować koralowce

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera