Globalne ocieplenie może zaszkodzić przemysłowi winiarskiemu

Regiony specjalizujące się w produkcji wina mogą boleśnie odczuć skutki globalnego ocieplenia - wynika z badania opublikowanego przez magazyn "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Winorośle są roślinami dość grymaśnymi i wrażliwymi na najsubtelniejsze zmiany w układzie opadów, wahania temperatury powietrza i wilgotności.

Badacze z organizacji Conservation International zakładali, że klimat regionów słynących z produkcji win może się zmienić przed 2050 rokiem, ale wyniki wskazane przez modele klimatyczne poważnie ich zaniepokoiły. "Spodziewaliśmy się zmian, ale nie takich" - powiedziała współautorka badania Lee Hannah.

Zgodnie z modelami rozległe rejony Francji, Hiszpanii i Włoch staną się dla winorośli przed 2050 rokiem niegościnne. Podobnie większość winodajnych miejsc w Australii stanie się zbyt gorąca i sucha dla tych roślin, a wina z Kalifornii znikną ze sklepowych półek. Niekorzystne dla winorośli zmiany klimatu mogą dotyczyć nawet 73 proc. obszarów, które obecnie dysponują odpowiednimi warunkami do uprawy tej rośliny.

"Fakt zmiany klimatu doprowadzi do wielkiego wstrząsu w geograficznej dystrybucji wina" - podkreśliła Hannah.

Niektóre istniejące winnice w znanych regionach będą wciąż funkcjonowały, ale prawdopodobnie będą potrzebowały intensywniejszego nawadniania, co już w tym momencie jest problemem.

Oprócz kwestii związanych z rolnictwem pozostaje jeszcze problem dzikiej przyrody - wiele obszarów, które mają być potencjalnymi regionami winiarskimi, jest też ostatnim przyczółkiem dzikich zwierząt. Np. Chiny, które importują większość wina, planują zagospodarowanie na potrzeby winnic obszarów górskich, będących siedliskiem pand. "Może to mieć reperkusje dla tego znanego na całym świecie gatunku" - napisała Hannah na blogu Conservation International. Podobnie może być w przypadku amerykańskich niedźwiedzi grizzly, łosi, widłorogów i wilków z regionu, w którym położony jest Park Narodowy Yellowstone. (PAP)

mrt/ tot/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera