Co na talerzu, to w żołądku

Poza grymaszącymi dziećmi większa część ludzkiej populacji zjada niemal wszystko, co ma na talerzu – informuje "The International Journal of Obesity”.

Jak wykazali prof. Brian Wansink z Cornell University oraz współpracująca z nim Katherine Abowd Johnson przeciętny dorosły zjada aż 92 proc. tego, co sobie nałoży na talerz.

Analizie poddano 1 179 obiadów w krajach wysoko rozwiniętych – USA, Kanadzie, Francji, Finlandii, Holandii, Korei i na Tajwanie. Wszędzie wyniki były niemal identyczne i niezależne od płci czy narodowości. Jak zwraca uwagę Johnson, nakładając sobie sami wiemy mniej więcej, ile zamierzamy zjeść.

Inaczej było w przypadku dzieci i młodzieży. 326 ankietowanych poniżej 18. roku życia zjadało przeciętnie tylko 59 proc. tego, co sobie nałożyli. Prawdopodobnie ta grupa wiekowa jest mniej pewna, czy lubi daną potrawę. W każdym razie rodzice nie muszą się frustrować tym, że ich dziecko jest wyjątkowym niejadkiem – to raczej norma.

Specjaliści wskazują, że dobrym sposobem na ograniczenie nadmiernego spożycia może być używanie mniejszych talerzy i świadoma ocena wielkości nakładanej porcji.(PAP)

pmw/ krf/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Adobe Stock

    Rozmowa z samym sobą sprzed lat poprawia samopoczucie

  • Fot. Adobe Stock

    Odkryto planetę o gęstości waty cukrowej

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera