Odpowiadające ludzkiej hemoglobinie białko obecne w burakach cukrowych może posłużyć do produkcji sztucznej krwi – informuje serwis „Science News”.
Przetaczanie krwi jest niezbędne w przypadku jej dużej utraty, chociażby po wypadkach czy operacjach oraz podczas leczenia nowotworów i chorób krwi. Podaż krwi jest stale zbyt mała. Hemoglobina to białko, dzięki któremu czerwone krwinki mogą przenosić tlen.
Jak wykazała szwedzka doktorantka Nelida Leiva z uniwersytetu w Lund, białko o strukturze bardzo podobnej do ludzkiej hemoglobiny oraz niemal identycznych właściwościach powszechnie występuje także w roślinach, w tym burakach cukrowych. W przypadku roślin hemoglobina nie jest jednak wykorzystywana do przenoszenia tlenu, ale do wychwytywania nadmiaru tlenku azotu.
Trwają eksperymenty, które mają wykazać, czy buraczana hemoglobina jest dobrze tolerowana przez ludzkie tkanki, a także czy da się ją „opakować” w odpowiednik ludzkich krwinek. Prace mają potrwać około trzech lat.
Rozważne jest zarówno korzystanie z roślinnej hemoglobiny do celów medycznych, jak i takie zmodyfikowanie roślin, aby wytwarzały one hemoglobin ludzką. Z hektara dałoby się uzyskać 1-2 tony hemoglobiny, a niezbędny do tego proces nie byłby zdaniem naukowców trudniejszy niż produkcja cukru. W ciele człowieka jest około kilograma hemoglobiny, zatem hektar uprawy mógłby uratować tysiące ludzi. (PAP)
pmw/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.