Osoby otyłe bardziej narażone na chorobę Alzheimera

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Otyłość zwiększa ryzyko zachorowania na raka i choroby układu krążenia. Naukowcy z Iowa State University w USA dodali do tej listy nowe zagrożenie - chorobę Alzheimera.

Badania opublikowane w „Journal of the American Medical Association - Neurology” wskazują na związek między insulinoopornością, a zanikami pamięci, zwiększającymi ryzyko zachorowania na Alzheimera. Autorki badania zwracają uwagę, że insulinooporność często występuje zarówno u osób otyłych jak i tych znajdujących się w stanie przedcukrzycowym i już chorujących na cukrzycę typu 2.

Auriel Willette i Barbara Bendlin z Department of Food Science and Human Nutrition Iowa State University przeprowadziły badania we współpracy z Alzheimer’s Institute. Badaczki przeanalizowały zdjęcia mózgów 150 sześćdziesięciolatków, którzy znajdowali się w grupie ryzyka wystąpienia choroby Alzheimera, ale nie wykazywali oznak utraty pamięci. Skany mózgu pokazały, że krew znajdująca się w obszarach mózgu wrażliwych na działanie choroby miała niższy poziom cukru. Z tego powodu mózg miał mniej energii, którą mógłby spożytkować na przekazywanie informacji.

„Jeżeli mózg nie ma odpowiedniej ilości paliwa, nie będzie w stanie zapamiętać określonej informacji ani wykonać odpowiednich czynności" – mówi Willette. "Jest to szczególnie istotne przy chorobie Alzheimera, ponieważ w jej przebiegu następuje zmniejszenie poziomu cukru we krwi, zużywanej przez konkretne obszary mózgu. Oznacza to, że niektóre z nich stale dostają go mniej, co prowadzi do zaburzeń w działaniu mózgu”.

Badania Willette skupiają się na pracy przyśrodkowego płata skroniowego, w szczególności zaś hipokampa, który pełni kluczową funkcję w procesie nauki i przesyłaniu informacji do pamięci długotrwałej. „Ten obszar wykazuje tendencję do zaniku lub kurczenia się w przebiegu choroby Alzheimera” – mówi Willette.

Odkrycie może mieć duży wpływ na planowanie działań prewencyjnych. To pierwsze ekspertyzy, które badają insulinooporność u osób w średnim wieku oraz łączą ją ze spadającym poziomem cukru we krwi i zanikami pamięci. Uczestnicy zostali dobrani przez University of Wisconsin-Madison oraz Wisconsin Registry for Alzheimer’s Prevention, organizację skupiającą się na badaniu czynników przyczyniających się do występowania demencji - takich jak geny, biologia oraz styl życia.

Problemy związane z regulacją poziomu cukru we krwi mogą mieć wpływ na funkcje poznawcze u osób w każdym wieku. Jak alarmują badaczki, przeprowadzanie testów insulinowych u osób otyłych oraz zmiana sposobu odżywiania i trybu życia to konieczne kroki profilaktyczne.

„Ludzie nie są zbyt skorzy do zmiany swojego postępowania, jeżeli konsekwencje ich działań uwidocznią się dopiero po latach" – mówi Willette. – "Właśnie dlatego tak ważne jest uwrażliwianie pacjentów, że insulinooporność oraz związane z nią problemy z metabolizmem mają wpływ na ich obecny stan i że warto podjąć leczenie już teraz. Ryzyko zachorowania na Alzheimera dotyczy nie tylko osób z cukrzycą typu 2. Nawet łagodna i umiarkowana insulinooporność może wiązać się z ryzykiem wystąpienia Alzheimera, ponieważ zależności między działaniem mózgu, a pamięcią są we wszystkich przypadkach takie same."

Aby lepiej zrozumieć proces zaniku zdolności poznawczych naukowcy chcą śledzić losy osób zagrożonych oraz pacjentów w różnych stadiach choroby Alzheimera.(PAP)

akr/ pmw/ krf/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera