Ekstrakt z żurawiny pomaga zmniejszyć istniejące guzy i zapobiega powstawaniu nowych u myszy z nowotworem jelita grubego - wykazały badania, o których informuje serwis EurekAlert.
Naukowcy z Uniwersytetu Massachusetts (USA) prowadzili badania na myszach stanowiących model raka jelita grubego. Gryzoniom podawano sproszkowany ekstrakt z całych owoców, ekstrakt zawierający tylko polifenole lub ekstrakt zawierający niepolifenolowe związki zawarte w owocach.
Po 20 tygodniach badacze stwierdzili, że liczba guzów u myszy karmionych ekstraktem z całych owoców była o połowę mniejsza niż w grupie kontrolnej. Ponadto wcześniej powstałe guzy uległy zmniejszeniu, podobnie jak poziom markerów stanu zapalnego.
Pozostałe ekstrakty również działały korzystnie, jednak ekstrakt z całych owoców okazał się najskuteczniejszy, co sugeruje, że związki zawarte w żurawinie współdziałają ze sobą - zauważa autorka badań dr Catherine Neto.
Podczas wcześniejszych badań laboratoryjnych naukowcy zaobserwowali, że związki zawarte w ekstrakcie z żurawiny selektywnie niszczą komórki nowotworowe. Kolejnym krokiem będzie testowanie właściwości antynowotworowych poszczególnych wyizolowanych związków.
Amerykańskie Towarzystwo Onkologiczne szacuje, że rak jelita grubego wystąpi u jednego na 20 mieszkańców Stanów Zjednoczonych. Choć nastąpił postęp w zakresie wykrywania i leczenia tego nowotworu, pozostaje on wciąż drugą najczęstszą przyczyną zgonów z powodu raka w USA.(PAP)
koc/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.